luni, 25 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Când se sărbătorește numele „Maria”? Preoții români aduc clarificări în această privință

Scris de: Mihai Diaconu , înv Cultură Evenimente Informații utile Istorie - vineri, 14 august 2020 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

În fiecare an, în prejma zilei de 15 august, românii poartă aceleași discuții despre data când se spune de fapt „La Mulți Ani” celor care poartă numele Maria, Marin sau derivate din acestea. Părerile sunt mereu împărțite în două: sunt cei care zic că pe 15 august se fac urările, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului și sunt cei care spun că pe 8 septembrie se fac, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului.

Preotul Eugen Tănăsescu, blogger pe site-ul ziarului Adevărul, dar și alți specialiști din diferite domenii, vin cu clarificări în acestă privință într-un articol mai vechi al sursei citate. Conform preotului, în primul rând se face o greșeală foarte mare, fiindcă nu sărbătorim sfântul, ci pe noi înșine la acea dată:

- Continuarea după publicitate -

„Facem o greșeală enormă: dăm sfântul la o parte și ne serbăm noi, așezându-ne în locul lui. Să nu cădem în această ispită! Noi trebuie să cinstim numele sfântului prin fapte. Dacă facem fapte bune, vom fi împreună cu el. Sfinții ne iubesc pe toți, mai ales dacă le purtăm numele.”

Potrivit celor spuse de preot, deși ziua de 15 august sau „Adormirea Maicii Domnului”, este cea mai importantă sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, dar românii care poartă acest nume ar trebui să fie felicitați ori de câte ori se sărbătorește praznicul unui sfânt. Important este cum felicităm, subliniază preotul:

„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: «Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!», «La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor!» şi «La mulţi şi binecuvântaţi ani!».”

- Continuarea după publicitate -

Unii spun adesea că în unele zone ale țării, cei care poartă numele Fecioarei Maria sărbătoresc pe 15 august, iar în alte zone, pe 8 august. Ioana Popescu, etnolog la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), vine cu câteva completări și ea pe aceeași temă și precizează:

„Este important de ştiut că nu există un specific zonal, cert este că în satul tradiţional nu se sărbătoresc Mariile pe 15 august. A-i spune cuiva «La mulţi ani!» de onomastică nu este greşit, chiar dacă vorbim aici de o sărbătoare precum Adormirea Maicii Domnului. Faptul că unele persoane aleg să facă această urare doar pe 8 septembrie şi nu pe 15 august este strict o opţiune personală, la graniţa cu superstiţia, sunt rămăşiţe din popor.”

Sociologul Alfred Bulai face și el câteva precizări cu privire la aceste obiceiuri și spune că românii au obiceiul de a amesteca modelele culturale între ele.

„Nu există niciun fel de reglementări sau o delimitare precisă. Oamenii transferă modelele comportamentale, amestecă lucrurile, dar nu putem spune că avem o controversă. Nu este greşit să îi spui cuiva care poartă un nume derivat din Maria «La mulţi ani!» pe 15 august. Pe de altă parte, Biserica a folosit următoarea strategie: încerci să creezi cât mai multe sărbători. S-a mers până într-acolo încât este un fel de recompensă să îi dai unui copil un nume de sfânt. Problema românilor este că amestecă modelele culturale”, a subliniat Bulai.

Nu în ultimul rând, am vrea să prezentăm și cuvintele preotului Mihai-Andrei Aldea, de la Mănăstirea Petru-Vodă din județul Neamț, care este puțin mai incisiv cu privire la cei care răspândesc părerile proprie drept adevăruri.

- Continuarea după publicitate -

„Cei cu nume precum Maria, Marin, Marian, Mariana etc. au ca ocrotitoare în primul rând pe Măicuța Domnului, Preasfânta Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Iar cel mai mare praznic al Maicii Domnului este Adormirea Maicii Domnului (15 August), cel în care sărbătorim trecerea Fecioarei Maria din această viață în viața veșnică, din această lume în Împărăția Cerurilor, din această vale a plângerii în Fericirea cea nesfârșită. În ultimii ani, unii dintre neștiutorii grabnici în răspândirea închipuirilor drept adevăruri au împrăștiat minciuna după care Adormirea Maicii Domnului ar fi «de întristare», că este «moartea Fecioarei Maria», deci nu se cuvine să fie primită cu bucurie și nici purtătorii numelui Maicii Domnului nu ar trebui să se bucure în această zi. Această gândire neocomunistă e cu totul străină României Străvechi și Legii Românești pe care totdeauna au ținut-o Străbunii, este cu totul străină Ortodoxiei și Învățăturii lui Hristos!”

„Cât de absurd poate să fie cineva să serbeze pe «Andrei” de Sfântul Apostol Andrei (ziua morții lui) sau de Andrei Stratilat (ziua morții lui), să serbeze pe «Constantini» de Sfântul Constantin cel Mare (ziua morții lui), la fel pe «Petru/Petre» de Sfântul Apostol Petru (ziua morții lui) și să declare că nu se serbează Mariile și Marianii/Marinii de Adormirea Maicii Domnului?”, a mai spus părintele Aldea citat de Active News.