vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Un român și un șofer irlandez declarați vinovați în UK pentru moartea celor 39 de imigranți vietnamezi găsiți fără viață într-un camion

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 21 decembrie 2020 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

Un juriu britanic a declarat vinovați luni, 21 decembrie 2020, pentru moartea celor 39 de imigranți vietnamezi găsiți morți în Anglia anul trecut, doi bărbați, dintre care unul este cetățean român și celălalt este un șofer de camion originar din Irlanda de Nord. Cei doi riscă acum să primească o pedeapsă la închisoare pe viață.

Șoferul nord-irlandez Eamonn Harrison, în vârstă de 24 de ani, și românul Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, au fost găsiți vinovați după un proces care a durat zece săptămâni. Nica este considerat liderul rețelei care a organizat intrarea imigranților în Marea Britanie și care a lucrat în colaborare cu Harrison și alți doi bărbați pentru a introduce imigranții vietnamezi în această țară.

- Continuarea după publicitate -

Eamonn Harrison în dreapta și Gheorghe Nica în stânga. Foto: The Guardian

Un alt transportator nord-irlandez – Christopher Kennedy, în vârstă de 24 de ani – și cetățeanul englez Valentin Clota, în vârstă de 38 de ani, au fost găsiți vinovați, de asemenea, pentru fapte legate de imigrație ilegală. Aceștia riscă pedepse cu închisoarea de până la 14 ani.

Trupurile neînsuflețite ale imigranților au fost găsite în luna octombrie a anului trecut în remorca sigilată a unui camion, într-o zonă industrială din Essex (estul Angliei). Bărbații, femeile și copiii care au murit au petrecut cel puțin douăsprezece ore în interiorul containerului, după ce au plătit aproximativ 10.000 de lire sterline pentru a traversa granița britanică în camionul frigorific, ale cărui frigidere au fost deconectate.

- Continuarea după publicitate -

Cei mai mulți dintre imigranți au intrat în nordul Franței cu camionul, care a fost apoi dus în portul Zeebrugge din Belgia și urcat pe o navă de marfă către Purfleet (Anglia).

„Treizeci și nouă de persoane vulnerabile, disperate pentru a începe o viață nouă, au avut încredere într-o rețea de traficanți fără scrupule”, a descris procurorul Kelly Matthews în timpul procesului.

„Nimic nu poate restabili viețile care s-au pierdut în acea zi”, a spus procurorul, care a subliniat în același timp că speră că „aceste sentințe vor oferi o oarecare mângâiere familiilor, care știu că s-a făcut dreptate”.

Judecătorii urmează să decidă acum soarta celor doi inculpați care riscă să fie condamnați la închisoare pe viață