31 august – Ziua Limbii Române
Ziua Limbii Române este sărbătorită în România la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013. Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autoritățile publice din România și de către reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
Limba română provine din latina populară vorbită sau latina vulgară (lat. vulgaris = popular). Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân.
De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde circa 75% din populație o consideră limbă maternă (inclusiv sub denumirea de „limba moldovenească”).
Limba română este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, care a reușit să se impună în spațiul lingvistic european prin mesajele sale care au promovat arta, cultura, tradițiile și istoria României. Limba pe care ne-au transmis-o părinţii şi strămoşii devine astfel mijloc de comunicare într-o lume a multiculturalităţii şi a plurilingvismului. Sărbătoarea limbii române este o recunoaştere a identităţii acestei limbi. Nu există popor şi mari poeţi ai lumii care să nu fi lăudat limba maternă, limba prin care te simţi puternic şi expresiv, prin care comunici sentimente şi gânduri în cel mai profund mod.