Român acuzat că exploata muncitori în UK. Banii cu care rămâneau nu le ajungeau nici pentru mâncare
Cătălin Victor Gergely, un bărbat de naționalitate română în vârstă de 31 de ani, suspectat că a amenințat și exploatat lucrători vulnerabili la o unitate de procesare a cărnii din Somerset (Anglia de Sud-Vest), a primit recent un ordin judecătoresc pentru o perioadă de cinci ani. Curtea Magistraților din North Somerset i-a impus românului acest ordin ca parte a unei campanii de sclavie modernă și trafic de persoane, în cadrul unei audieri care a avut loc vineri, 11 februarie, la Tribunalul din Weston (Bath).
Investigațiile efectuate de „Gangmasters and Labour Abuse Authority” (GLAA), cea mai importantă agenție de informații și investigații pentru exploatarea forței de muncă din Marea Britanie, au concluzionat că este necesar un ordin pentru a proteja lucrătorii vulnerabili de orice potențială infracțiune viitoare din partea bărbatului român.
Informațiile primite de GLAA precizau că muncitorii, a căror naționalitate nu a fost specificată, trăiau în condiții de supraaglomerare în Somerset (unii în districtul Sedgemoor, care include Bridgwater și Burnham) și că aceștia erau forțați să muncească, pentru a-și achita datoriile continue către Gergely, iar banii cu care rămâneau nu erau suficienți nici măcar pentru mâncare.
Ordinul judecătoresc stipulează că Gergely este obligat să respecte patru condiții stricte care, dacă vor fi încălcate, l-ar duce către o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.
Românul este împiedicat, astfel, să organizeze sau să plătească pentru călătoriile oricărei persoane în interiorul sau în afara Marii Britanii, altele decât membrii familiei sale.
De asemenea, ordinul îi interzice să organizeze fie călătoriile, fie transportul oricărei persoane la locul de muncă, cu excepția membrilor propriei familii.
În plus, Gergely nu trebuie să aranjeze sau să asiste munca nimănui sau să ajute pe cineva în găsirea unui job.
Ultima condiție îl împiedică să achiziționeze, să constrângă sau să instruiască pe oricine să închirieze sau să sub-închirieze orice proprietate sau cameră controlate de acesta.
Originar din orașul Marghita, județul Bihor, Gergely s-a întors în România și nu a fost prezent în instanță pentru audiere, potrivit Serviciului de Raportare a Democrației Locale (LDRS) citat de BBC.
Gemma Kirby, ofițerul de investigație al GLAA, a declarat: „GLAA a reușit să obțină mai multe ordine, cum ar fi acesta, în multe părți ale Regatului Unit, în ultimii doi ani. Am constatat că acestea sunt un instrument eficient în protejarea oamenilor împotriva potențialei sclavii sau a daunelor legate de traficul de persoane.”
Kirby a mai adăugat: „Existența acestui ordin judecătoresc până în 2027 înseamnă că suntem capabili să abordăm rapid și decisiv orice viitoare încălcare (din partea lui Gergely). Vom monitoriza în mod regulat ordinul și nu vom ezita să acționăm, dacă vom constata că acesta nu este respectat pe deplin”.