Doi români din UK condamnați la peste 20 de ani de închisoare. Obligau tinere românce să se prostitueze
Nicuşor şi Rodica Gheorghe, doi foști soți de naționalitate română, în vârstă de 34 și respectiv 33 de ani, au fost condamnați vineri, 11 martie, la pedepse totalizând 20 de ani de închisoare, de către Tribunalul Southwark Crown din Londra. Cei doi au fost găsiți vinovați de o serie de infracțiuni, inclusiv viol și controlul prostituției în scop de câștig, care au implicat conaționale ce au fost exploatate sexual în Marea Britanie din 2010 până în 2019.
Potrivit Daily Mail, genții Unității de Trafic de Ființe Umane și Sclavie Modernă din cadrul Poliției Metropolitane din Londra au început să investigheze cuplul românilor după ce au fost primite informații de la Poliția Română, care a interceptat apeluri telefonice ale celor doi încă din 2018.
Polițiștii londonezi au început o operațiune amplă pentru a descoperi ce activități desfășurau soții Gheorghe în Londra. De asemenea, ofițerii s-au deplasat în România pentru a obține informații de la victimele care s-au întors acolo.
Marți, 26 martie 2019, la ora 5:00 dimineața, ofițerii au efectuat o percheziție la o adresă identificată ca fiind a unui bordel, din Cecil Avenue, Barking. Într-o cameră încuiată au fost găsite șapte femei.
Nicușor Gheorghe a fost găsit dormind la parter. Din proprietatea respectivă au fost confiscate 14 telefoane care, analizate ulterior, au confirmat că erau folosite pentru a intra în contact cu clienții.
O altă percheziție a fost efectuată simultan, la o proprietate din Albert Road, Ilford, care fusese folosită și ca bordel de către soții Gheorghe. De la femeile de acolo au fost luate declarații și contactul cu acestea a continuat până la procesul din acest an.
La momentul arestării soțului ei, Rodica Gheorghe se afla în România. Ea a fost reținută acolo și apoi extrădată în Marea Britanie, pe baza unui mandat european de arestare emis la 13 iunie 2019 de procurorii londonezi.
Instanța londoneză a luat la cunoștință faptul că soții Gheorghe formau o echipă care, timp de peste nouă ani, au fost implicați în derularea serviciilor sexuale la diferite adrese din capitala Marii Britanii.
Femeile care lucrau în bordeluri erau în principal de naționalitate română, care călătoriseră din România în Marea Britanie cu ajutorul soților Gheorghe. Cei doi proxeneți le aranjau apoi cazarea femeilor și făceau publicitate serviciilor sexuale ale victimelor pe site-urile dedicate adulților.
Nu mai puțin de 10 victime de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 18 și 37 de ani la momentul faptei, au fost aduse în Marea Britanie între 2010 și 2019. Toate femeile le-au explicat ofițerilor cum s-au implicat în prostituție din diverse motive. Toate au denunțat faptul că aveau nevoie de ajutor financiar și au simțit că nu au de ales. Unele dintre ele au menționat că nu s-au implicat liber în această activitate și că au fost forțate efectiv de cei doi să se prostitueze.
Prima victimă, o femeie aflată la sfârșitul adolescenței, era prietenă cu familia Gheorghe de ani de zile. Nu avea un job și locuia cu părinții ei. Într-o zi, Nicușor Gheorghe a invitat-o la o cafea și s-a oferit să o ducă la Londra, unde să-i găsească de lucru ca chelneriță. El a cumpărat un bilet și pentru ea și au călătorit împreună la Ilford prin London Victoria.
După numai o zi, Nicușor a informat-o că postul de la restaurant nu mai era disponibil și i-a găsit o altă muncă, să facă sex cu bărbați pentru bani. Ea a refuzat, dar fără bani nu putea să se întoarcă în România, la familia ei, și câteva zile mai târziu a început să se prostitueze.
Nicușor a condus-o pe tânără la o casă în care alte femei ofereau servicii sexuale în dormitoare diferite. Victima era obligată să vadă între 10 și 15 bărbați pe noapte. I s-a spus cât să încaseze de la fiecare și apoi jumătate din bani trebuia să îi dea unei femei din acel bordel.
Restul de bani erau apoi împărțiți cu Nicușor Gheorghe, care îi lăsa în jur de 20 de lire din cele 500 de lire pe care le câștiga în plus într-o săptămână. La sfârșitul fiecărei ture, era dusă înapoi într-o singură cameră din Ilford.
Într-o seară, Nicușor Gheorghe a venit în camera victimei și a violat-o. A făcut asta de mai multe ori, spunându-i că familia ei va suferi dacă nu va face ceea ce i s-a spus.
Femeia a reușit în cele din urmă să fugă din bordel într-o seară, când a întâlnit un bărbat căruia i-a spus povestea. Acesta a ajutat-o să se întoarcă în România, dar asta a fost după aproape patru ani de suferință.
O altă victimă, în vârstă de 20 de ani, a călătorit din România în Italia pentru a lucra într-un restaurant. Când a sosit, singura muncă disponibilă era cea sexuală. Femeia avea un copil mic, care fusese dat în îngrijire statului în România și trebuia să câștige bani pentru a-l recăpăta.
Din cauza câștigurilor sale mici, a fost pusă în legătură cu Nicușor Gheorghe. A cumpărat un bilet pentru a călători de la Pisa la Stansted, unde acesta a preluat-o și a condus-o la o casă din Barking, care era administrată ca bordel.
Aici a discutat cu cei doi soți Gheorghe și ei au informat-o că nu va avea voie să-și păstreze câștigurile, dar s-a convenit asupra unei împărțiri egale a câștigului. Femeia a descoperit ulterior că trebuie să lucreze în fiecare zi între orele 14:00 și 06:00. Era obligată să plătească 1.000 de lire sterline pe săptămână pentru costuri privind publicitatea și chiar mult mai mult pe mâncare și chirie.
Dacă femeile adormeau în timpul „orelor de lucru”, erau amendate cu 50 de lire sterline de către soții Gheorghe. Activitățile femeilor care lucrau la bordel erau conduse de Rodica Gheorghe. Femeile erau supravegheate cu mare atenție. Dacă ar fi vrut să plece din casă, Nicușor Gheorghe le conducea cu mașina lui. Acestea nu aveau voie să iasă din casă în timpul „orelor de lucru”.
Investigațiile polițiștilor londonezi au arătat că, între aprilie 2010 și ianuarie 2019, Nicușor Gheorghe a transferat 84.000 de lire sterline, iar Rodica Gheorghe 71.000 de lire sterline din Marea Britanie în țara natală. Aceste fonduri, care au fost obținute din exploatarea sexuală a celor 10 femei, au fost trimise altor persoane cu scopul de a cumpăra proprietăți și afaceri în România.
Cei doi soți Gheorghe, care au divorțat între timp, au fost condamnați de jurați în urma unui proces de cinci săptămâni, în care inculpații au refuzat să depună mărturie în apărarea lor.
Judecătorul Andrew Goymer a spus: „În timpul acestui proces, juriul și cu mine am auzit mărturii de la 10 românce care au fost conduse la prostituție – nu a fost stilul de viață ales.
„A fost o poveste tristă și sordidă despre degradare și exploatare. Femeile acelea erau exploatate cu calm și cinism, tratate ca pe o marfă, tratate ca niște vehicule sau mașini de închiriat”, a adăugat Goymer.
Mamă a doi copii, Rodica Gheorghe, despre care judecătorul a spus că a jucat un rol mai mic în infracțiune, a fost condamnată la cinci ani de închisoare, după ce a fost acuzată pentru două capete de acuzare privind traficul de persoane și opt capete de acuzare pentru controlul prostituției în scop de câștig, precum și o acuzație de spălare de bani.
Nicușor Gheorghe a fost condamnat la 15 ani de închisoare, după ce a fost acuzat pentru două capete de acuzare de viol, nouă capete de acuzare de trafic de persoane, 10 capete de acuzare pentru controlul prostituției în scop de câștig și o acuzație de spălare de bani.
Poliția londoneză crede că există victime ale sclaviei moderne în fiecare cartier din Londra și publicul le poate întâlni în fiecare zi, eventual fără să-și dea seama. Pe lângă exploatarea sexuală, victimele au fost găsite lucrând în construcții, servicii domestice, agricultură, fabrici de canabis și în locuri cum ar fi spălătorii auto, frizerii, etc.
Victimelor li se spune de cele mai multe ori că nu trebuie să aibă încredere în poliția și autoritățile din Marea Britanie, iar acestea, cu limba engleză limitată, nu pot căuta ajutor, chiar dacă își doresc acest lucru.
Pentru a elimina orice fel de abuzuri de acest gen, poliția londoneză a creat o linie de asistență confidențială, unde pot fi trimise apeluri sau mesaje confidențiale la numărul 0800 808 3733 al Armatei Salvării sau se pot denunța suspiciuni și solicita sfaturi la numărul 08000 121 700 al Liniei de Asistență pentru Sclavie Modernă.