sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Baterie de nisip inventată de finlandezi. Poate păstra căldura luni de zile

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știință Știri Tehnologie - duminică, 10 iulie 2022 Etichete: , ,

- Conținut sponsorizat -

Compania finlandeză Polar Night Energy a instalat în orașul Kankaanpää din sud-vestul Finlandei prima baterie de nisip din lume. Aceasta este capabilă să stocheze căldura primită sub formă de energie electrică de la panourile fotovoltaice și generatoarele eoliene timp de câteva luni. Datorită acestui fapt, iarna este posibilă încălzirea clădirilor cu energia generată toamna, potrivit BBC News.

Aproximativ 100 de tone de nisip pentru construcții, de calitate inferioară, au fost stocate într-un cilindru de oțel care măsoară 4 metri în diametru cu o înălțime de 7 metri. Cu ajutorul electricității ecologice ieftine, acesta a fost încălzit la 500-600 °C. La această temperatură, nisipul nu se topește (topirea necesită 1700 °C), dar reține căldura foarte bine cu pierderi minime. Acumulatorul de căldură din nisip are o putere de încălzire de 100 kW și o capacitate energetică de 8 MWh.

- Continuarea după publicitate -

Când electricitatea convențională devine mai scumpă, bateria evacuează aer cald pentru a încălzi apa pentru sistemul de termoficare. La rândul său, oferă căldură ieftină caselor, birourilor și chiar piscinei locale.

Până acum, nu este clar cât de realist este să scalați această tehnologie pentru a fi transferată, să zicem, unui întreg oraș ca energia verde. O altă provocare importantă este găsirea unei modalități de stocare a energiei electrice: nisipul înmagazinează căldură, dar atunci când căldura este transformată în energie electrică, pierderile sunt prea mari pentru ca acest sistem să fie eficient.

Dar realizarea în sine este importantă. Aceasta este o oportunitate excelentă pentru industria alimentară și a băuturilor, industria textilă și farmaceutică de a deveni mai ecologice, deoarece căldura pe care o folosesc provine de obicei din arderea combustibililor fosili.

- Continuarea după publicitate -

„Construcția depozitului a mers bine, mai ales având în vedere că soluția este complet nouă. Am reușit să punem totul în ordine în ciuda unor provocări și a unei scurte întârzieri. Acum nisipul este deja fierbinte”, spune co-fondatorul și CTO (Chief Technology Officer) al Polar Night Energy, Markku Ylönen, și continuă: „Am aflat deja că sistemul nostru are și mai mult potențial decât am calculat inițial. A fost o surpriză pozitivă”.

„Această inovație face parte din tranziția energetică inteligentă și ecologică. Stocarea de căldură poate ajuta în mod semnificativ la creșterea surselor regenerabile intermitente în rețeaua electrică. În același timp, putem pregăti căldura reziduală la nivelul utilizabil pentru a încălzi un oraș. Acesta este un pas logic spre producerea de căldură fără ardere”, spune Ylönen.

Compania Vatajankoski folosește căldura furnizată de stocare pentru a amorsa căldura reziduală recuperată de la serverele lor de date, care sunt destinate calculului de înaltă performanță. În funcție de sezon, temperatura căldurii reziduale de 60 °C de la servere trebuie ridicată la 75-100 °C, înainte de a fi introdusă în rețeaua de termoficare. VIDEO mai jos: