Visul unui român plecat la muncă în străinătate, devenit realitate după 7 ani de sacrificii. „Am lucrat ca un nebun”
Cătălin Indreica, un tânăr de naționalitate română în vărstă de 27 de ani, stabilit în orașul francez Nisa (Provence-Alpi-Coasta de Azur), și-a văzut visul cu ochii. De joi, 8 septembrie, este bucătarul șef al restaurantului Bocca din orașul său de reședință.
Sosit în Franța în urmă cu șapte ani, Cătălin a învățat repede și a urcat pas cu pas în cariera sa profesională. El și-a dezvăluit rețeta sa de lean (un pește din Marea Mediterană) fript cu legume de sezon jurnalistei Elodie Charrière de la publicația locală Nice Matin, care i-a luat recent un interviu.
Sintagma românească conform căreia „meseria este brățară de aur” s-a potrivit mai mult ca oricând în cazul conaționalului nostru, așa cum a recunoscut Elodie. Într-adevăr, trebuie să muncești din greu pentru a obține o asemenea „brățară” și, odată câștigată, o păstrezi toată viața. Iar „brățara de aur” a lui Cătălin este bucătăria.
Dar pentru a ajunge bucătarul șef al restaurantului Bocca din Nisa, eforturile depuse de Cătălin nu au fost deloc mici. Pentru a ajunge în acea funcție, a trebuit să treacă dincolo de granițele țării sale natale, să-și ia la revedere de la familie și prieteni, să traverseze Europa și să depășească bariera lingvistică.
„Am lăsat totul în urmă când aveam 20 de ani… Sunt în Franța de șapte ani”, a mărturisit conaționalul nostru. Singurul scop scop al său îi era bine întipărit în minte: să-și trăiască visul de a deveni un bucătar de succes. „Astăzi, am reușit să ajung la el”, a explicat Cătălin zâmbind.
Pentru a-l îndeplini, tânărul român nu a refuzat nici o slujbă. „Am început să lucrez în construcții. Nu vorbeam franceza, ci doar engleza. A fost foarte greu. Când am ajuns la Paris, nu aveam experiență în catering”, a povestit Cătălin jurnalistei franceze.
În 2015, tânărul și-a început cariera în acest domeniu, într-un vehicul comercial ambulant al firmei „Le Camion qui fume”, unde timp de un an de zile a pregătit ceea ce se spune că sunt cei mai gustoși burgeri din capitala Franței.
Aceeași companie a deschis ulterior un restaurant al cărui director a devenit în 2016. În 2017, Cătălin și-a continuat urcușul în carieră și a început să lucreze la Salatim.
„Era un mic restaurant israelian. Acolo am învățat totul și îi mulțumesc fostului meu șef pentru asta. M-a făcut să vreau și mai mult să merg până la capăt”, și-a continuat Cătălin povestea, cu plăcutul său accent românesc.
Apoi, a plecat la firma Astair, unde a profesat timp de șapte luni, înainte de a se alătura însoritei Coaste de Azur, în iulie 2020.
„Mi-au propus să vin să lucrez la Bocca, un restaurant nou din Nisa. Nu m-am gândit prea mult, am acceptat”. Era un nou început, o viață nouă. Era în Golful Îngerilor.
A pornit de la zero, a urcat pe scară și și-a construit propriul viitor. Cătălin datorează succesul său determinării dovedite la fiecare oportunitate care a apărut în calea sa.
„Am lucrat ca un nebun. De la opt dimineața până la miezul nopții. Fără zile libere. Uneori abia dormeam o oră… A fost greu la început, dar îmi doream atât de mult să învăț totul” și-a amintit Cătălin.
Lângă Cours Saleya, în restaurantul Bocca, tânărul adoptat de comunitatea din Nisa a transmis prin bucătăria sa valorile dezvăluirii rețetelor sale. Unele insuflate de la o vârstă fragedă. „Acasă, în România, părinții mei găteau mult. A fost un moment de destăinuire, foarte familiar. Așa cum fac și eu aici”, a adăugat românul nostru.
Feluri de mâncare etalate pe mese confortabile și cu multă verdeață, lumini atenuate și oameni care ciocnesc pahare cu zâmbetul pe buze. Aceasta înseamnă experiența Bocca.
În bucătărie, șeful Cătălin Indreica s-a distrat puțin și a oferit o „excursie” culinară în cele patru colțuri ale Mediteranei: preparate din Spania, arome tunisiene sau marocane, preparate libaneze împreună cu cele clasice, din Italia.
Și, uneori, a strecurat și câteva atingeri românești, ici și colo…
„E pentru mine, să-mi amintească de casa mea”, a mărturisit el. În farfurie se găsesc așadar tot felul de condimente, dar, mai ales, produse locale.
Meniul oferă: coaste de porc cu sos basc Xpister (conține oțet, usturoi, ardei de Espelette, ulei de floarea soarelui, ierburi și sare), cotlete de miel marinate în ierburi, carpaccio (un fel de mâncare din carne sau pește feliat subțire sau tocat subțire și servit crud, de obicei ca aperitiv) de biban cu ardei iute de Espelette, orez în cerneală de calmar și calmar cu pătrunjel sau doradă marinată.
„Îmi place să lucrez cu legume și pește, precizează bucătarul român între două înghițituri de cafea. Sunt două produse care le am la suflet, pentru că am crescut cu ele”, a conchis Cătălin.
Tânărul bucătar, căruia îi place să-și dezvăluie gătitul, a oferit cu entuziasm una dintre rețetele sale de vară: lean fript cu legume de sezon. Leanul („maigre” în franceză) este un pește care trăiește în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic.
Restaurantul Bocca este situat pe rue Saint-Francois-de-Paule, nr.3 în Nisa. Deschis de luni până duminică, de la 12:00 la 14:00 și de la 19:00 până la miezul nopții. Prețurile sunt cuprinse între 9 și 89 de euro. Contact la telefon 04.93.82.34.81 și pe site-ul www.boccanissa.com.
Rețeta de lean fript cu legume de sezon
Pentru 4 porții avem nevoie de:
– un lean de aproximativ 600/700 g ( aproximativ 150 g fiecare friptură);
– 400 g sfeclă galbenă;
– 400 g fenicul;
– 150 g unt;
– 100 ml vin alb;
– 50 ml ulei măsline;
– 30 g icre de păstrăv;
– 1 legătură de arpagic;
– 1 ceapă;
– suc de lămâie.
Prepararea legumelor
Spălați și curățați sfeclele. Tăiați-le în forme de semilună. Clătiți feniculul și tăiați-l în două până la patru bucăți, în funcție de dimensiunile lor. Puneți legumele într-o tigaie încinsă cu 50 g de unt până se rumenesc. Se lasă la foc mic și apoi se stropesc cu 30 ml vin alb.
Prepararea peștelui
Tăiați leanul în patru bucăți de aproximativ 150 g. Condimentați-le cu puțin ulei de masline, sare si piper. Puneți puțin ulei de masline într-o tigaie foarte încinsă, adaugați bucățile de pește și începeți să le căliți până pielea capătă o frumoasă culoare aurie. De asemenea, puteți găti peștele direct pe hârtie de copt așezată în tavă. Acest lucru evită adăugarea de grăsime și asigură că acestea nu se lipesc. Întoarceți-le și lăsați-le la foc mediu timp de 5-6 minute.
Sosul și dressingul
Tăiați mărunt ceapa și rumeniți-o într-o cratiță. Se adaugă 70 ml vin alb, apoi treptat 100 g de unt, amestecând continuu cu telul la foc mediu. Pregătiți farfuria așezând armonios bucățile de pește și legumele. Se decorează cu icre de păstrăv, suc de lămâie și arpagic tocat mărunt. După gust, se adaugă sare și piper.