vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Gutuile – cele mai târzii fructe din livadă sunt și cele mai benefice pentru sănătate

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Cultură Informații utile Medicină Știință - marți, 11 octombrie 2022 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

Gutuiul, (Cydonia oblonga), este un copac sau arbust mic din familia trandafirilor (Rosaceae). Cultivat de peste 4000 de ani, gutuiul este originar din Iran, Turcia, Grecia și Peninsula Crimeea. Fructele sale, gutuile, au o aromă unică, puternică și sunt astringente în stare crudă, dar au o capacitate de conservare excelentă. Pulpa gutuilor capătă o minunată culoare roz atunci când este gătită, dând un aspect apetisant jeleurilor și conservelor.

Probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care în zona Mării Mediterane gutuile au fost considerate un simbol al fertilităţii şi al zeiţei iubirii, Venus. Aceste fructe au fost folosite în antichitate pentru a declara dragostea cuiva, astfel încât îndrăgostiții ofereau gutui aleșilor lor. Când sunt gătite, gutuile eliberează multă pectină, substanță care gelifică preparatul final. Datorită acestei proprietăți, portughezii au numit gutuia „marmelo”, de unde provine cuvântul „marmeladă”.

- Continuarea după publicitate -

Valorile nutriționale ale gutuilor

Gutuile conțin o mulțime de vitamine (A, C, E,K), precum și compuși de pectină și taninuri, care îi conferă un gust unic și deosebit. Tot în gutui găsim fructoză, dar și cantități mici potasiu, fier, calciu, cupru și fosfor.

Gutuile conțin numeroase vitamine și microelemente, astfel încât prezența sa în dietă are un efect pozitiv asupra sănătății umane. Conținutul de fier din gutui este mai mare decât în ​​majoritatea celorlalte fructe.

- Continuarea după publicitate -

100 de grame pulpă de gutuie are un conținut caloric de 57 kcal, proteine 0,4 g, grăsimi 0,1 g, carbohidrați 14 g, fibre alimentare 1,9 g și colesterol 0 mg.

Beneficiile consumului de gutui pentru sănătate

Din cele mai vechi timpuri, gutuile au fost considerate plante medicinale speciale, iar un decoct din asemenea fructe era folosit deseori pentru a trata bolile stomacului și intestinelor. Astringentele obținute din gutui ajută la diaree și vărsături.

În urma inflamării unor membrane ale tractului gastrointestinal, pectina acoperă țesuturile acestora și accelerează vindecarea lor. Proprietățile antiseptice ale gutuilor ajută la ameliorarea durerilor de gât prin gargară. Alte beneficii ale consumului de gutui sunt prezentate în continuare.

Conținutul de antioxidanți

- Continuarea după publicitate -

Gutuile au un conținut bogat în antioxidanți. Aceștia reduc stresul metabolic, scad inflamația și vă protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, care sunt molecule instabile.

Unele cercetări sugerează că unii antioxidanți din gutui, inclusiv flavonoli cum ar fi kaempferol și quercetina, reduc inflamația și protejează împotriva bolilor cronice precum bolile de inimă.

Ameliorează grețurile induse de sarcină

Cele mai comune simptome la începutul sarcinii sunt greața și vărsăturile, iar unele cercetări indică faptul că gutuile pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.

- Continuarea după publicitate -

Un studiu efectuat pe 76 de femei însărcinate a remarcat că 1 lingură (15 ml) de sirop de gutui a fost semnificativ mai eficient decât 20 mg de vitamina B6 în reducerea grețurilor inerente la femeile însărcinate.

Ameliorează problemele digestive

Gutuile au fost folosite de foarte mult timp în medicina tradițională și populară pentru a trata o varietate de tulburări digestive. Cercetări recente confirmă că extractul de gutui protejează țesutul intestinal împotriva leziunilor provocate de bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă.

Într-un studiu pe rozătoare cu colită ulceroasă, subiecții cărora li s-a administrat extract și suc de gutui au redus semnificativ afectarea țesutului colonului, în comparație cu grupul de control. Totuși, sunt necesare studii umane.

- Continuarea după publicitate -

Reduce simptomele de reflux acid

Mai multe studii sugerează că siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută în mod obișnuit sub numele de reflux acid.

Un studiu de șapte săptămâni pe 80 de copii cu reflux acid a constatat că suplimentarea zilnică cu sirop de gutui a fost la fel de eficientă ca și medicamentele care sunt utilizate în mod tradițional pentru a atenua simptomele acestei afecțiuni.

Într-un studiu efectuat pe 130 de femei însărcinate, o doză de 10 mg de sirop de gutui luată după mese s-a dovedit, de asemenea, a fi la fel de eficientă ca și medicamentele tradiționale în ameliorarea simptomelor de reflux acid.

În plus, într-un studiu de patru săptămâni efectuat pe 95 de copii cu reflux acid, utilizarea concentratului de gutui împreună cu medicamentele tradiționale a îmbunătățit simptomele unor afecțiuni cum ar fi aversiunea alimentară, vărsăturile și crampele și durerile abdominale într-o măsură mai mare decât simpla administrare a medicamentului.

Protejează organismul împotriva anumitor reacții alergice

- Continuarea după publicitate -

Gutuile pot atenua diferite simptome de alergie prin suprimarea activității anumitor celule imunitare responsabile de reacțiile alergice. Un medicament comercial contra alergiilor, denumit Gencydo, combină extractul de gutui și sucul de lămâie.

Câteva studii susțin capacitatea sa de a preveni și ameliora reacțiile alergice ușoare, cum ar fi curgerea nasului, atacul de astm bronșic și dificultățile de respirație în bronșită.

În plus, studiile pe șoareci arată că extractele de fructe și semințe de gutui pot preveni și trata dermatita alergică indusă artificial.

În timp ce unii experți speculează că produsele din gutui pot fi o alternativă sigură la medicamentele tradiționale pentru alergii, sunt necesare mai multe cercetări.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Mai multe studii arată că gutuile au proprietăți antibacteriene care pot ajuta la prevenirea creșterii excesive a anumitor bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli și Stafilococus aureus.

În plus, o singură gutuie conține 15% din valoarea zilnică necesară a organismului pentru vitamina C, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos și funcțional.

Un fruct oferă, de asemenea, 6-8% din recomandarea zilnică pentru fibre. Aportul de fibre sprijină bacteriile benefice care trăiesc în aparatul digestiv, cunoscute sub numele de microbiom intestinal.

Menținerea sănătății microbiomului intestinal poate reduce inflamația și poate îmbunătăți rezistența la infecții de la bacteriile dăunătoare din tractul digestiv.

Oprește sângerarea

Decoctul din semințe de gutui are proprietăți hemostatice, așa că este folosit pentru sângerare uterină și pentru oprirea hemoptiziei. Proprietățile antiseptice ale gutuilor ajută la tratarea fisurilor anale.

Contraindicațiile consumului de gutui

Pericolul gutuilor constă în toxicitatea semințelor sale în stare proaspătă. Prin urmare, atunci când mâncați fructe crude, miezul cu semințe trebuie îndepărtat. Amigdalina din semințe conferă gutuiului un miros de migdale amare și este periculoasă pentru sănătate.

Curățarea insuficientă a pufului de pe suprafața fructelor determină iritația corzilor vocale și a laringelui, ceea ce duce la accese de tuse. Datorită efectului lor puternic astringent, gutuile pot agrava starea persoanelor predispuse la constipație și pot chiar provoca dureri de stomac la pacienții cu ulcer și colită.

Cum să alegeți și să păstrați gutuile

Gutuile apare târziu în piață, ca unele dintre ultimele fructe ale sezonului. În același timp, fructele bine depozitate pot rezista până în primăvară, deși conținutul lor de vitamine scade ușor în fiecare lună.

Fructele coapte sunt de culoare galben intens și mai puțin tari, au o aromă accentuată și plăcută. Gutuile verzi sunt adesea necoapte dar pot fi ținute la temperatură caldă și se vor coace în timp.

În timpul depozitării, trebuie să procesați rapid toate fructele cu cele mai mici daune, zgârieturi și lovituri – astfel de fructe nu vor rezista mult timp. Gutuile se păstrează la frigider într-o pungă de hârtie timp de până la patru luni, hârtia absorbind excesul de umiditate.

Utilizarea gutuilor în bucătărie

Gutuile sunt consumate rar în stare proaspătă, gustul lor astringent nefiind prea plăcut de mulți oameni. Însă aroma lor va parfuma gustul ceaiului dacă adăugați câteva felii proaspăt tăiate. Neapărat, trebuie îndepărtate semințele. Pielea este de obicei păstrată dar puful trebuie curățat bine.

De obicei, gutuile sunt transformate într-o varietate de gemuri, conserve și chiar înghețată. Dar ele sunt gustoase nu numai în preparatele dulci – dau o aromă delicioasă cărnii și legumelor, sosurilor acrișoare.

Dulceața de gutui

Să pregătim un răsfăț sănătos, dulce și acru pentru iarnă. O astfel de dulceață poate fi întinsă pe felia de pâine sau adăugată la plăcinte ca umplutură. Ingrediente:

  • Gutui 1 kg;
  • Sare de lămâie un vârf de cuțit;
  • Zahăr 750 g;
  • Apă pentru a acoperi fructele.

Fructele se spală, se taie și se înlătură semințele și se pune într-o oală cu apă. Se pune pe foc până se înmoaie, aproximativ 20 de minute, la foc mediu, verificând bucățile – timpii de gătire pot varia foarte mult. Imediat ce gutuile devin moi, zdrobiți fructele cu telul de făcut piure de cartofi și adăugați zahărul și sarea de lămâie. Totul se amestecă bine și, dacă este necesar, se mai adaugă apă. Se fierbe apoi la foc mic cel puțin 15 minute și se închide în borcane sterile de sticlă. Se păstrează în pivniță, la rece.

Carne cu gutui la oală

Gutuile face frăgezesc carnea și o aromează. Puteți folosi orice fel de carne: de vită, porc sau pasăre. Ingrediente:

  • Gutui 300 g;
  • Carne 500 g;
  • Ceapă 1 bucată;.
  • Ulei vegetal 30 ml;
  • Sare, piper negru după gust.

Se spală gutuile, se înlătură puful de pe coaja, se taie felii, în timp ce scoatem miezul cu seminte. Se încinge uleiul vegetal într-o tigaie și se așează feliile de gutui. Se prăjesc la flacără mare până se formează o crustă deasupra. În interior feliile rămân crude, apoi trebuie sărate și piperate.

În același timp, se porționează carnea în bucăți și se prăjesc în uleiul ce a rămas de la prăjirea feliilor de gutui. După formarea unei cruste, transferați-o în vase termorezistente, adăugați ceapa tăiată rondele, sare și piper. Adăugați ușor apă și acoperiți cu un capac.

Coaceți la cuptor, preîncălzit la 200 de grade Celsius, până când carnea este aproape făcută. Apoi adăugați feliile de gutui și fierbeți încă 20 de minute.

Gutuile pe mapamond

Turcia se situează pe primul loc în producția mondială de gutui, producând un sfert din producția mondială totală.

Un arbore de gutui este plantat ca simbol al iubirii, vieții și fertilității atunci când un copil se naște în Slovenia și Croația.

Libanezii prepară din gutui un gem delicios, denumit „sjarjel”.

Sirienii gătesc gutuile cu pastă de rodie (dibs rouman) pentru a le combina cu carne, numind produsul final „kibbeh safarjalieh”.

Pakistanezii fac „muraba” prin amestecarea gutuilor tocate cu zahăr până cand devin de culoare roșie și le păstrează în borcane pentru a a le servi ca gem.

Gutuile sunt foarte populare în Argentina, Chile și Uruguay, unde prosperă în livezi ce exportă cantități considerabile pe piețele de legume-fructe din America de Nord.

„Dolce de membrillo” este un gem făcut din gutui (membrillo înseamnă gutuie) și este absolut delicios pe sandwich-uri cu brânză „manchego”.

Marmelada portugheză este făcută din gutui.

În regiunea elvețiană Valais, un lichior preparat la rece (fără fierbere) este fabricat din gutui și folosit ca și digestiv.

În Italia, gutuia se numește mela cotogna și este folosită pentru prepararea de diverse compoturi și gemuri precum „savor Romagnolo”, o delicatesă făcută din must și diverse fructe de toamnă, a cărui rețetă datează din antichitate.