Doctor român emigrat în Franța, primit ca un salvator de localnici. „Mulți au fost toleranți cu mine în privința limbii”
Alexandru Mihailov, un medic român în vârstă de 52 de ani care a fost primit în anul 2017 ca un adevărat salvator la sosirea sa în comuna franceză Saint-Aignan-sur-Roe (departamentul Mayenne), a povestit într-un interviu acordat pentru publicația actu.fr despre succesul integrării sale în comunitatea localității din regiunea Pays de la Loire, unde profesează și în prezent.
Primirea entuziastă de care s-a bucurat atunci medicul român a însemnat dovada evidentă a ușurării resimțite de populația locală, după ce comuna rămăsese fără medic.
„Țin minte și acum. Am fost emoționat în fața unui astfel de bun venit, cu toți oamenii în fața primăriei. Am fost foarte bine primit”, a declarat doctorul Mihailov.
Un început mai complicat
Inițial, conaționalului nostru i-a fost dificil, deoarece şi-a lăsat soţia şi copiii în România pentru a profesa în Franţa într-o localitate din mediul rural cu numai 900 de locuitori, după douăzeci de ani de profesie într-un oraş românesc cu 4.500 de locuitori.
Cu toate acestea, el a mărturisit că nu regretă nimic: „Mă simt bine aici, în ciuda unui început complicat”, a explicat medicul român.
Deși a luat lecții de limba franceză intensificate, a fost mai greu la început, pentru că localniciii vorbeau foarte repede sau în dialectul rural al regiunii.
Cea mai dificilă parte i s-a părut doctorului român momentele când a acordat consultații în pandemie, deoarece nu putea observa expresiile faciale ale pacientului respectiv.
„De aceea, perioada Covid, cu mască, mi-a creat probleme. Dar an reușit să ne înțelegem unii pe alții de fiecare dată până la urmă”, a precizat el.
De asemenea, medicul român a recunoscut că uneori zilele i se păreau epuizante din cauza barierei lingvistice, ceea ce a necesitat un efort suplimentar de concentrare din partea lui. „M-am îndoit la un moment dat”, a mărturisit el.
O altă nemulțumire a doctorului Mihailov se referă la faptul că baza lui de pacienți nu este încă atât de extinsă la ora actuală, pe cât și-ar dori. „Localnicii găsiseră un alt medic înainte să ajung eu. Am în jur de 700 de pacienți și 20 de programări pe zi, ceea ce nu este mult”, a precizat medicul român.
Diferențele dintre pacienții francezi și cei români
În ceea ce privește pacienții săi din Franța, doctorul Mihailov consideră că există unele diferențe față de foștii săi pacienți din România.
„Francezii se confesează mai ușor cu privire la grijile lor și asta mă bucură. Este un semn de încredere. Mulți au fost toleranți cu mine în privința limbii”, a mai explicat el.
Cât despre calitatea activității sale, medicul român a subliniat: „Feedback-ul pe care îl am este bun. Muncesc, în orice caz, cât pot de bine”.
Iar primarul localității Saint-Aignan-sur-Roe, Loic Pene, a confirmat: „Este apreciat. Este foarte important și pentru o anumită rețea economică din spate, cu farmacia și Ehpad în special”. (Ehpad este denumirea dată în Franța unităților de cazare pentru persoanele vârstnice dependente).
Vizavi de exercitarea profesiei sale, doctorul Mihailov a precizat că nu există diferențe mari, deoarece medicamentele sunt aproape aceleași și puncte de detaliu diferite sunt doar la nivelul lanțului de îngrijire.
Cât despre relațiile sale cu colegii francezi, medicul român a spus: „Mă simt ca un egal. Fac parte din grupul de medici de la departamentul de sănătate care se întrunește o dată pe lună. Relația mea este grozavă cu ei”.
Un sprijin real pentru alți medici români
De asemenea, doctorul Mihailov a fost un sprijin valoros și pentru alți medici români sosiți în Franța.
„Eu am fost primul, dar alți doi s-au mutat la Pertre (departamentul Ille-et-Vilaine) după aceea. Îi sfătuiesc, mai ales la nivel administrativ, pentru că uneori nu e ușor, ca peste tot de altfel”.
După un an de la sosirea sa, soția și cei doi copii i s-au alăturat.
„Avem prieteni și ne-am creat legături. Soția mea a fost asistentă medicală în România. A trebuit să întrerupă, cu regret, pentru că diploma ei nu este recunoscută în Franța. Prin urmare, ea lucrează acum ca îngrijitoare.
„Copiii mei sunt foarte bine integrați. Fiul meu, după ce a fost școlit în Saint-Aignan, este într-un colegiu în Craon (Mayenne) și fiica mea este un student în orașul Rennes (Bretania). Vorbesc foarte bine franceza”.
Doctorul Mihailov locuiește împreună cu familia sa în Craon și recent și-a asumat o nouă provocare: să-și continue activitatea în Saint-Aignan-sur-Roe, dar și în Loiron, o altă localitate din departamentul Mayenne cu un număr mai mare de locuitori.