sâmbătă, 30 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Calcularea pensiei dacă ai muncit și în străinătate. Casa de Pensii din România oferă explicații

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Informații utile - duminică, 24 septembrie 2023

- Conținut sponsorizat -

Mulți români care și-au găsit un loc de muncă în afara granițelor se întreabă cum pot beneficia de drepturile lor de pensie pentru anii de muncă efectuați în străinătate. Casa Națională de Pensii Publice vine cu răspunsuri și clarificări importante în acest sens.

Potrivit acestei instituții, românii care au lucrat în străinătate vor putea beneficia de o pensie comunitară.

- Continuarea după publicitate -

Aceasta înseamnă că toată perioada de muncă desfășurată în afara României va fi luată în considerare, indiferent de locul în care se va solicita pensia. Astfel, cei care aleg să rămână în statele unde au lucrat vor primi pensia de acolo, iar cei care se decid să se întoarcă în România vor fi recompensați cu pensie în România.

Maria Luiza Socol Florescu, Directorul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, subliniază importanța înțelegerii acestui proces. Ea a afirmat pentru Newsweek.ro:

„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”.

- Continuarea după publicitate -

Procesul presupune ca fiecare țară să își facă propriul calcul al drepturilor de pensie, generând astfel pensia comunitară.

Să luăm ca exemplu o persoană care a avut un stagiu minim de cotizare de 15 ani în România. Pentru aceasta se va face un calcul al pensiei naționale și apoi un calcul al pensiei comunitare, bazat pe principiul contributivității. Aceasta înseamnă că toate perioadele de muncă efectuate în statele membre ale UE vor fi incluse în calculul final al pensiei.

Această clarificare oferă astfel o perspectivă mai transparentă și liniștitoare pentru românii care au ales să muncească în străinătate, asigurându-i că eforturile lor vor fi recunoscute indiferent de unde aleg să își petreacă anii de bătrânețe.