vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Se schimbă buletinele în România începând de anul viitor. Cele noi vor avea amprentă, poză și cip obligatoriu

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - miercuri, 15 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

În România sunt anunțate schimbări majore în ce privește cărțile de identitate, în acord cu normele europene. Începând din anul 2021, toate persoanele vor avea buletin începând de la 12 ani, noul act va arăta ca un card bancar și va include un cip, informează Digi24.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile din țara noastră să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021. Oficialii europeni cred că aceste elemente de siguranță vor îngreuna furtul de identitate şi acțiunile teroriste.

- Continuarea după publicitate -

A fost pus așadar în dezbatere publică un proiect de ordonanță.

Principalele modificări:

  • mărimea va fi cea a unui card bancar;
  • va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem loga în sistemul de sănătate;
  • va fi un buletin cu cip, pe care va fi stocate fotografia și două amprente.

O asemenea carte cu aceste elemente de securitate există în alte țări, de exemplu Belgia, Cipru sau Germania.

- Continuarea după publicitate -

Va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate începând de la 12 ani, iar la cererea părinților se va putea obține pentru copii și mai repede acest act.

Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, a explicat pentru sursa citată:

„Termenul prevăzut de regulamentul 1857/2019 este 3 august 2021. Pentru a putea emite cartea electronică de identitate, la nivelul structurii pe care o conduc este nevoie să existe nişte dezvoltări ale sistemului informatic.

Aceste dezvoltări sunt previzionate a dura 18 luni, deci un calcul matematic ne arată că deja de pe 2 februarie va începe să curgă acest termen de 18 luni. Este ultima şansă pentru a putea îndeplini obligaţiile prevăzute de acest regulament. În acest sens, intervenţia normativă este extrem de necesară şi de urgentă.”