Avocat italian despre „busta paga” sau fluturașul de salariu: Nu semnați înainte de a fi siguri că ați primit și banii care vi se cuvin!
„Busta paga”, care în Italia se mai numește „prospetto paga” sau „cedolino paga”, iar în România este cunoscut sub numele de „fluturaș de salariu” este un document pe care angajatorul îl oferă angajatului cu privire la valoarea remunerației pe care o primește pentru o anumită perioadă de lucru. „Busta paga” este foarte util angajaților din mai multe puncte de vedere, reprezintă un document informativ prin intermediul căruia un angajat poate vedea foarte clar care sunt veniturile sale totale, cât plătește angajatorul pentru el și cât din venitul său brut merge la stat sub formă de taxe și impozite.
În general, „busta paga” conține pe lângă suma de remunerație (salariu), următoarele specificații:
- Datele de bază ale angajatorului;
- Datele de identificare a angajatului (nume, prenume, calificare);
- Perioada de referință;
- Elemente de remunerație fixe;
- Partea variabilă;
- Deduceri fiscale;
- Indemnizații pentru pensionare.
- Remunerația (salariul), este indicată atât brut (suma numerică plătită fără deduceri, fără reținerile stabilite), cât și net (adică suma percepută ca fiind cea finală, care îi revine de drept angajatului după eventualele rețineri).
Prezent la conferința organizată la 11 ianuarie la Milano de Asociația română-italiană APS MAYA ETS, avocatul Patrizio Zippone a făcut câteva precizări importante în ceea ce privește fluturașul de salariu, sau „busta paga”, așa cum este numit în Italia:
«Având în vedere că într-o singură foaie de hârtie sunt concentrate toate datele referitoare la raportul de muncă dintre lucrător și angajator amintim că, în baza legii italiene, „busta paga” trebuie să fie obligatoriu înmânată lucrătorului în momentul înmânării retribuției. Ce se întâmplă dacă angajatorul nu îi înmânează lucrătorului „busta paga”? Dacă acest lucru se întâmplă, conform legii italiene, angajatorul poate fi sancționat administrativ. Cum poate lucrătorul să-și ceară acest drept? Cu ajutorul instrumentelor pe care statul italian i le pune la dispoziție, se poate adresa în mod direct justiției sau Inspectoratului de Muncă (Ispettorato del Lavoro – n.r.) pentru a depune o plângere împotriva angajatorului care nu îi respectă acest drept. Pentru simplu fapt că angajatorul nu îi înmânează lucrătorului fluturașul de salariu i se pot aplica sancțiuni de la 150 la 200 de euro. Cum se înmânează practic lucrătorului „busta paga”? Aceasta se înmânează sub forma unei foi, pe hârtie, dar atenție, că de cele mai multe ori pe „busta paga” scrie că nu este doar o simplă chitanță, ci că aceasta „costituisce quietanza”, adică lucrătorul a și primit banii, în același timp când i s-a cerut să o semneze. În cazul în care salariul nu a fost plătit cu banii în mână, ci cu ajutorul unui virament bancar, cu un cec sau pe un simplu card preplătit, semnătura lucrătorului trebuie să fie făcută doar după ce are dovada că plata a fost efectuată și banii au fost primiți în contul său.»
Obligația de livrare a documentului de plată numit „busta paga” se referă la toți angajații cu un contract de muncă subordonat (inclusiv badante, colf sau baby-sitter), funcționari și alte cadre statale. Decretul legislativ nr. 375 din 11 august 1993 a extins această obligație și la lucrătorii din sectorul agricol. Obligația se aplică, de asemenea, societăților de tip cooperative. „Busta paga” se eliberează indiferent de numărul de ore prevăzute în contractul de muncă, atât pentru orarul de lucru de tip „part-time” cât și pentru lucrătorii cu norma întreagă.