vineri, 18 octombrie 2024
Informația fără granițe


Revoltă în Anglia, după ce autoritățile au încercat să preia copiii unei familii de români. „Răstoarnă mașina! Să vină mascații de la București!”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Prima pagină Știri - vineri, 19 iulie 2024 Etichete: , , , ,

O revoltă de proporții a izbucnit joi seara, 18 iulie, în orașul britanic Leeds, după ce autoritățile au încercat să preia copiii unei familii de români. Incidentul a dus la răsturnarea unei mașini de poliție și incendierea unui autobuz, relatează publicațiile The Guardian și The Mirror.

În imaginile apărute pe rețelele sociale, se aud voci în limba română care incitau la violență. Autoritățile locale au sfătuit locuitorii să rămână în case pentru a evita pericolele.

- Continuarea după publicitate -

Sursa foto: Daily mail

Declanșarea conflictului

Violențele au început după ce unul dintre copiii familiei de români a ajuns la spital cu o lovitură la cap. Medicii au alertat autoritățile, care au intervenit pentru a lua copiii în grija statului.

- Continuarea după publicitate -

Însă, această acțiune a fost „interpretată greșit” de către localnici, a declarat Tom Riordan, șeful Consiliului Local din Leeds, pentru BBC Radio 4.

Mulțimea furioasă a atacat autobuze și a răsturnat o mașină de poliție. În imagini, se văd tineri lovind geamurile unei mașini de poliție și aruncând obiecte în aceasta.

„Răstoarnă mașina! Răstoarn-o! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm,” se aude pe fundal vocea unui bărbat care vorbește în română.

Sursa foto: Daily mail

- Continuarea după publicitate -

 

Reacția autorităților

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că, până în prezent, nu au fost recepționate notificări privind reținerea sau arestarea unor cetățeni români implicați în evenimente.

Consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă cu familia și cu autoritățile locale pentru monitorizarea situației.

- Continuarea după publicitate -

MAE a subliniat că respectarea interesului superior al copilului este prioritară și a recomandat românilor din Leeds să respecte instrucțiunile autorităților locale și să urmeze demersurile legale pentru clarificarea situației.

Sursa foto: Daily mail

Martorii descriu haosul

Un localnic a relatat că oamenii atacau mașinile la semafor, aruncând cu orice obiect găsit, de la pietre la gunoaie. Un autobuz a fost incendiat, flăcările ridicându-se deasupra caselor din cărămidă roșie, în timp ce localnicii încercau să stingă focul cu apă din gospodăriile lor.

- Continuarea după publicitate -

Un purtător de cuvânt al companiei de autobuze First Bus a confirmat că două vehicule au fost prinse în violențe, dar niciun șofer sau călător nu a fost rănit. „Unul dintre vehiculele noastre a fost incendiat, dar era gol”, a declarat reprezentantul companiei.

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a condamnat „scenele și atacurile șocante”, afirmând că asemenea acte de dezordine nu își au locul în societate.

Poliția din Yorkshire a promis o anchetă completă pentru a aduce în fața legii pe cei responsabili pentru infracțiuni, inclusiv deteriorarea vehiculelor.

Primarul din West Yorkshire a declarat că este liniștit că nimeni nu a fost rănit grav, dar a cerut celor care inflamează tensiunile să se oprească.