miercuri, 2 iulie 2025
Informația fără granițe


Tineri români întorși din străinătate: „Aglomerația de acolo ne-a făcut să ne întoarcem să trăim în liniște și în natură”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - duminică, 29 iunie 2025

După cinci ani petrecuți la Londra, Adnana (30 de ani) și Săndel Zimbru (32 de ani) au decis să revină în România și să își construiască o viață nouă într-un cadru mai liniștit.

S-au stabilit în comuna Mălini, județul Suceava, unde duc acum o viață sănătoasă și echilibrată, departe de aglomerația urbană din străinătate, relatează Anuntul UK.

Adnana (30 de ani) și Săndel Zimbru (32 de ani). Sursa foto: pagina Facebook: Anuntul UK

„Suntem Săndel și Adnana și împreună avem doi băieți. Am fost plecați în Anglia aproximativ cinci ani, aglomerația de acolo ne-a făcut să ne întoarcem să trăim în liniște și în natură”, au povestit cei doi soți.

La început, și-au cumpărat două vaci și au început să experimenteze rețete tradiționale de produse lactate. Cu timpul, activitatea s-a extins, iar astăzi produc caș, urdă, telemea, smântână și unt, toate din lapte de vacă.

Sursa foto: Anuntul UK

Familia Zimbru deține acum nouă vaci de lapte, majoritatea din rasa bălțată românească și metiși, doisprezece viței, porci și o curte plină de păsări.

„Le mulțumim clienților din sat și din oraș care ne susțin”, au transmis cei doi.

Sursa foto: Anuntul UK

Înainte de a se întoarce în țară, Adnana a lucrat ca vânzătoare la un fast-food din Londra, iar Săndel în domeniul construcțiilor.

Întorși acasă, au ales un stil de viață mai aproape de natură, în care se bucură de aerul curat și de simplitatea traiului rural. Pot fi contactați pe pagina Facebook: „Sandu Si Adnana”.

În ultimii ani s-a înregistrat un fenomen notabil de întoarcere a românilor în țară, inclusiv a tinerilor

Conform datelor Institutului Național de Statistică, la începutul anului 2023 România a înregistrat o creștere a populației cu aproximativ 9 000 de persoane, iar la începutul lui 2024 cu aproape 10 000. Această evoluție a fost determinată de un sold net pozitiv al migrației – adică s-au întors mai mulți oameni decât au plecat în străinătate.

Întoarcerea a fost predominantă în rândul adulților tineri, deoarece mulți migranți plecați în anii anteriori au ales să revină, adesea stabilindu-se definitiv în România .

O tendință emergentă o reprezintă întoarcerea specialiștilor și tinerilor cu studii superioare în domenii precum înaltă tehnologie, energie și inovare.