Bunicii din România care își îngrijesc nepoții vor primi 650 de lei de la stat, proiect de lege adoptat de Senat
Bunicii români care au grijă de nepoții lor ar putea primi, începând cu anul viitor, o indemnizație de 650 de lei pentru creșterea și îngrijirea acestora, potrivit unui proiect legislativ aprobat de Senatul României, scrie Mediafax. Indemnizația va fi primită de bunici în cazul în care părinții copilului decid să renunțe la concediul de creștere a copilului și să revină mai devreme la muncă.
Documentul are nevoie, pentru a se putea aplica, să fie adoptat și de către Camera Deputaților, după care să fie publicat în Monitorul Oficial.
Concret, dacă proiectul va ajunge să se aplice, oricare dintre bunicii care au grijă de nepoții naturali sau adoptați vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei. Însă numai dacă părinții care se află în concediul de creștere al copilului revin la muncă mai devreme.
Părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului, care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, pot cere conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, acordarea unui stimulent de inserție astfel, dacă părinții vor renunța la concediul de creștere, bunicii vor primi indemnizația de 650 de lei. Părinții vor primi stimulentul de inserție, în timp ce bunicii vor primi indemnizația de creștere.
Condiții pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților: bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților copiilor.
Cererile pentru indemnizația destinată creșterii nepoților se vor putea depune la primăria din orașul de domiciliu și vor fi însoțite, pe lângă actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calității de bunic al copilului respectiv și de acordul scris al părinților.
Inițiatorii acestui proiect de lege consideră că este mai bine ca un copil să fie crescut de un membru al familiei decât la creșă, mai scrie sursa citată.