luni, 25 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Românii din diaspora s-au mobilizat pentru a dona telefoane copiilor dintr-o comună din România care nu pot învăța online

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - sâmbătă, 9 mai 2020 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Totul a început cu scrisoarea unei eleve de 14 ani din satul Jigălia, comuna Șuletea, județul Vaslui, care și-a făcut curaj și i-a cerut primarului din localitate un telefon pentru a putea studia online.

„Mă numesc Gabriela Munteanu și sunt elevă în clasa a șasea. Locuiesc împreună cu părinții mei și cu ceilalți șapte frați. La școală mai mergem doar șase, restul lucrează deja în diferite colțuri ale țării. Sunt conștientă că singura noastră șansă pentru a reuși în viață este să învățăm bine. Am apreciat întotdeauna că ne-ați sprijinit și ați fost alături de noi, promovând meritocrația și în rândul nostru, ducând premianții la mare an de an. Acum, cu această nebunie ce ne ține departe de băncile școlii, singura noastră legătură cu profesorii noștri este mediul online. Momentan folosim toți telefonul mamei mele, dar nu reușim să ține pasul cu acest sistem de învățământ datorită lipsei unui alt telefon. Știu că aveți suflet bun și vă rog cu toată ființa mea să îmi împrumutați și mie un telefon, iar dacă nu aveți unul disponibil, v-aș ruga să îmi cumpărați dumneavoastră unul în rate, iar lunar, când voi primi alocația, vă voi aduce numaidecât banii. Sper să înțelegeți situația financiară cu care se confruntă părinții mei și să dați curs rugăminții mele. Promit să nu vă dezamăgesc și vă mulțumesc anticipat”, a scris eleva în scrisoarea către primar.

- Continuarea după publicitate -

Primarul din Șuletea, Ciprian Robert Tamaș, a publicat scrisoarea fetiței pe pagina lui de Facebook, precizând că o va ajuta cu un telefon și că nu este singura elevă din comună în această situație din păcate.

„DAA! Răspunsul meu este afirmativ, îți voi da un telefon în stare perfectă de funcționare pentru a-ți face temele la timp, copil minunat! Am primit această scrisoare pe Messenger de la o fetiță, elevă a școlii noastre! Pur și simplu mi-au dat lacrimile! Am vorbit dimineață cu directorul școlii și mi-a confirmat că sunt peste 30 de elevi în această situație! Nu au telefon, nu mai vorbim de tabletă sau de laptop, pentru a interacționa cu cadrele didactice online”, a precizat primarul.

Tamaș a anunțat în același timp că vor fi stabilite mai multe puncte WI-FI în sat pentru ca acei copii care au telefoane, dar nu au abonament la internet, să se poată conecta și a făcut un apel și la cei care au un telefon pe care nu-l mai folosesc, să-l doneze acestor copii.

- Continuarea după publicitate -

Scrisoarea Gabrielei a devenit în scurt timp virală însă și a fost publicată nu doar în presa din România, dar și în cea internațională.

„Pledoarie virală pentru un smartphone din partea unei fete din România care dorește să continue studiile în carantină”, scrie Euronews.

Emoționantul apel făcut de eleva de 14 ani a ajuns astfel și în rândul românilor din străinătate, până în Australia chiar, care l-au contactat pe primar și s-au oferit să doneze telefoane copiilor din Șuletea pentru a le permite acestora să aibă acces la educație și pe perioada carantinei.

„Sunt oameni din afara graniţelor ţării, din Germania. Chiar astăzi am fost sunat din Australia de oameni care spuneau că au toată încrederea să trimită nişte bani. În plus, o companie va asigura 37 de telefoane. Vor sponsoriza, cu tot cu internet, cu tot cu abonamente”, a mai declarat primarul citat de Mediafax.

- Continuarea după publicitate -

Astfel, telefoanele și tabletele oferite de binevoitori vor ajunge la alți 37 de elevi cu probleme financiare, din toată comuna. Pe lângă aceștia, au fost identificați alți 20 de copii care au telefoane vechi sau defecte. Datorită Gabrielei, cu toții vor avea posibilitatea să facă lecții online cu ajutorul tehnologiei moderne.