vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Țara noastră este principala sursă de proxeneți și prostituate a Europei: „74% provin din România”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - vineri, 2 august 2019 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

„Cifrele sunt îngrijorătoare. 74% dintre persoanele care au fost găsite în reţele de trafic de persoane provin din România. 61% dintre acestea sunt persoane care au fost traficate şi abuzate sexual. Anul trecut, Poliţia Română a înregistrat 2,5 violuri pe zi, însemnând 15.253 de cazuri de abuz.”

Sunt datele prezentate Andreas Elgard, Preşedintele Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, citat de Știrile PRO Tv. Conform acestor date, România este principala sursă de prostituate, mai bine de două treimi din aceste persoane, majoritatea fiind obligate să facă acest lucru, provenind din țara noastră.

- Continuarea după publicitate -

Iar sumele câștigate de pe urma traficului cu persoane sunt enorme. Potrivit sursei citate, un proxenet poate câștiga între câteva sute de mii de euro și câteva milioane de euro într-un an de pe urma unei singure fete.

„Le ţin dependente de droguri, de medicamente, ca să fie mereu într-o stare de lentoare”, relatează pentru aceeași sursă Simona Voicescu de la Asociația Necuvinte.

Principalul metodă prin care aceste fete sunt racolate este binecunoscuta „Lover Boy”. Un bărbat, de obicei de vârstă apropiată cu ele, le face să se îndrăgostească de el și le promite luna de pe cer, apoi le obligă să se prostitueze prin alte țări.

- Continuarea după publicitate -

„Apare acest tânăr, apropiat de vârstă cu ele, care le înţelege absolut toate traumele, toate durerile, care le propune o întâlnire, se întâlnesc, este foarte uşor să se îndrăgostească de ei pentru că le spun tot ce vor să audă. Nouă ni se pare că ea s-a îndrăgostit, că a întâlnit jumătatea vieţii ei şi, de fapt, ea a intrat într-o schemă de trafic de persoane în care a fost agăţată”, mai spune Simona Voicescu.

„În ce priveşte oferta traficului de persoane, vorbim de condiţiile de trai, nivelul de educaţie, condiţiile sociale. Este o cerere din ce în ce mai mare pentru servicii sexuale”, adaugă Ciprian Ghițuleasa, purtător de cuvânt Agenţia Naţională pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Potrivit celor relatate de Ghițuleasa, majoritatea victimelor provin fie din familii sărace, fie din centrele de plasament, statisticile arătând că trei sferturi dintre copiii din aceste centre ajung victime ale traficanţilor.

„În timp ce noi vorbim cu ele primesc mesaje atât de des şi întrebându-le zic: “Aaa, păi nu, e soţul meu. Ce face iubita mea, câţi bani am făcut noi în seara asta? Noi!”. Ea fiind în bordel, el fiind la colţul străzii, în cafenea. În satele astea în care te duci şi întrebi, familiile ştiu – da, dragă, dar ce mare lucru face şi ea pentru şase luni. Un an, lasă că nu moare nimeni”, relatează Monica Boseff de la Asociația Ușa Deschisă.

În doi ani, 2015 şi 2016, peste 1.700 de victime din țara noastră, majoritatea femei și copii, au ajuns în ţări precum Marea Britanie, Germania, Italnia, Spania sau Austria. O altă statistică neagră arată faptul că cei mai mulţi traficanţi provin tot din ţara noastră – aproape trei mii de infractori – de două ori mai mult faţă de Germania, țară care se află pe locul doi în această privință.