Badantă moldoveancă din Italia, a moștenit 300.000 de euro și o casă de la bătrânul asistat. Rudele pensionarului au dat-o în judecată
O badantă în vârstă de 51 de ani, originară din Republica Moldova, a fost trimisă în judecată sub acuzația de „eludare a unei persoane incapabile”, după ce un bătrân în vârstă de 94 de ani din Ferrara, provincia italiană cu același nume din Emilia-Romagna, și-a schimbat testamentul în favoarea ei, lăsându-și rudele fără nimic.
Bărbatul, care a lucrat la viața sa ca profesor de limba italiană, a fost izolat de familie și prieteni în timpul pandemiei, relatează ziarul Gazzetta di Reggio, iar testamentul în cauză a fost scris cu o lună înainte de moartea sa.
Testamentul prezintă un limbaj stângaci, lucru ciudat având în vedere profesia bărbatului. Prin intermediul unei expertize grafologice, s-a dovedit însă că testamentul, datat 10 februarie 2021, a fost semnat chiar de bătrân, astfel încât ipoteza unui fals a fost exclusă.
Cu toate acestea, ceea ce a determinat judecătorul pentru audiențe preliminarii să trimită cazul în instanță sunt circumstanțele în care testamentul a fost redactat și izolarea la care bărbatul a fost supus.
Potrivit nepoatei și strănepoatei pensionarului, care s-au constituit parte civilă, badanta a izolat complet bărbatul în ultimul an de viață, împiedicându-i pe aceștia să comunice cu el prin telefon sau să-l viziteze. Un prieten de-o viață al profesorului a declarat în timpul investigațiilor că nici el nu a reușit să-l contacteze, aflând despre moartea acestuia numai din ziare.
După moartea bărbatului, badanta, apărată de avocatul Alessandro Gabellone, s-a prezentat direct la carabinieri cu testamentul în care era desemnată ca unică moștenitoare a bunurilor acestuia: un cont în bancă de 300.000 de euro și o casă în centrul orașului Ferrara.
Mai mult, femeia moldoveancă nu a anunțat familia despre deces și a organizat singură transferul trupului neînsuflețit pentru înmormântare.
Potrivit acuzării, badanta ar fi creat o situație de slăbire a voinței bărbatului prin izolarea completă, într-un moment în care izolarea era impusă de lockdown și măsurile anti-pandemie, determinându-l să redacteze un nou testament, în care lăsa totul persoanei care avusese grijă de el. Acuzația se bazează pe ideea că și în absența unor afecțiuni psihice evidente, izolarea a favorizat manipularea bărbatului.
La data de 13 iulie, judecătoarea Alessandra Martinelli va asculta primii martori în acest caz. Procesul va analiza circumstanțele în care s-au produs evenimentele și va încerca să determine dacă badanta a profitat de starea de vulnerabilitate a profesorului pentru a obține moștenirea sa.
Familia îndurerată speră ca justiția să stabilească adevărul și să readucă moștenirea în mâinile celor care au dreptul legal și moral să o primească. Pe de altă parte, badanta susține că a acționat în interesul bărbatului și că nu a forțat în niciun fel schimbarea testamentului.