Bagaje pierdute pe aeroporturile din Europa. Cele nerevendicate sunt scoase la licitație
Aproximativ 15% din bagajele pierdute pe aeroporturile din Europa dispar pentru totdeauna. Presa din Marea Britanie a descoperit că, după o vreme, multe dintre acestea sunt vândute prin casele de licitaţii. Ţinute o perioadă de timp în depozitele aeroporturilor, bagajele fără stăpân ajung, în cele din urmă, să fie scoase la licitaţie şi se vând închise astfel încât cumpărătorii nu cunosc conţinutul valizei decât după ce au intrat în posesia acesteia.
În aeroporturile din Germania, de exemplu, bagajele pierdute, uitate și nerevendicate sunt scoase mai târziu la licitație. Oricine poate participa, iar cumpărătorii trebuie să evalueze singuri și fără prea multe indicii, cât ar valora conținutul unei valize. Prețul de pornire în cadrul licitației este calculat în funcție de cât de nouă este valiza respectivă sau cât de cunoscută este marca. De exemplu, pentru un set de trei valize, un cuplu a plătit, 300 de euro.
Cumpărătorii sunt mulțumiți, dezamăgiți sau fac haz de necaz. Se pot cumpăra haine scumpe, electronice, suveniruri din călătorie, sau pur și simplu doar articole de îmbrăcăminte uzate.
În Germania, 4.000 de bagaje sunt anual uitate, pierdute sau abandonate. La începutul fiecărui an cele nerevendicate sunt scoase la vânzare. În alte state din Europa ele sunt distruse. În Franța, dacă valoarea obiectelor din interiorul valizei este mai mic de 100 de euro, bagajul este distrus, dacă este mai mare de 100 de euro toate obiectele sunt trimise la asociațiile de caritate.
În România mii de obiecte uitate sau abandonate ajung în depozitul special amenajat de Poliția de Frontieră în Aeroportul Henri Coandă. Doar 20% din aceste bunuri sunt revendicate de proprietari, restul fie se valorifică de către stat, fie ajung la gunoi.
Cei care vor să-şi revendice bunurile uitate sau abandonate în aeroport au la dispoziţie 12 luni, timp în care Poliţia de Frontieră se obligă să le depoziteze
După expirarea acestei perioade bunurile sunt evaluate de o comisie specială care hotărăşte care dintre ele vor fi valorificate, banii urmând să ajungă în bugetul statului şi care dintre obiecte vor fi înmânate unei firme de salubritate.
„După ce bunul abandonat sau pierdut este clasificat de SRI ca fiind inofensiv este adus în depozit. Noi avem obligativitatea să le păstrăm un an, timp în care proprietarii pot veni să-şi revendice bunul sau pot împuternici pe cineva pentru a-l lua. După un an se întruneşte o comisie de preluare-distrugere cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Mediului, Protecţia Consumatorului şi Poliţia de Frontieră, unde se aleg acele bunuri care urmează a fi valorificate, banii urmând să ajungă la bugetul statului. Ce nu se poate valorifica predăm la firma de salubritate pentru a fi aruncate”, a explicat comisarul de poliţie Şerban Tiberiu.