sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Beneficiile consumului de mere. Conțin o fibră solubilă extrem de utilă și prețioasă pentru organism

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Informații utile - vineri, 16 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Mărul (malus domestica) este un arbore din familia Rosaceae care a fost cultivat prima oară cu aproximativ 5.000 de ani în urmă pe teritoriile asiatice ale Kazahstanului și Kirghizstanului, iar de acolo, merele s-au răspândit în toată lumea.

În Grecia antică, merele erau cultivate în mod intensiv, încă de atunci existau mai multe soiuri. Aceste fructe și-au găsit, de asemenea, locul în cultură: de exemplu, „merele de aur”, care se presupune că dau tinerețe veșnică. Chiar și Avalon (numele celtic pentru paradis) este tradus ca „țara merelor”.

- Continuarea după publicitate -

În 2021, producția mondială de mere era de peste 75 milioane de tone pe an. China este principalul producător, cu peste 44 milioane de tone, mai mult de jumătate din cantitatea totală. În această țară, aceste fructe sunt foarte apreciate. Sunt oferite drept mulțumire pentru ospitalitate.

Chiar și cuvântul „măr” în chineză înseamnă atât fructe, cât și „lume” în același timp. În topul producătorilor de mere, la mare distanță de China, se află Statele Unite cu aproape 4,7 milioane de tone, Polonia cu 3,6 milioane și Turcia cu aproape 3 milioane.

Beneficiile consumului de mere

- Continuarea după publicitate -

În imaginația colectivă, mărul este un fruct care reprezintă în mod notoriu păcatul, Paradisul Pământesc și celebrul fruct interzis devenit simbolul ispitei. Simbolismul său este foarte puternic dar, în ciuda acestui fapt, mărul se dovedește a fi unul dintre cele mai complete și sănătoase fructe cu proprietăți benefice remarcabile.

O vorbă veche spune: „cine mănâncă un măr pe zi, ține medicul departe”. Și se pare că substanțele conținute în măr sunt capabile să aducă îmbunătățiri semnificative în sănătatea umană și să îmbunătățească performanța și funcționarea multor organe, în primul rând a sistemului cardiovascular.

Fructe dulci, suculente si foarte gustoase, pot fi consumate cu plăcere mai ales de către copii. Foarte bogate în fibre, merele conțin în principal pectină, o fibră solubilă care este utilă și prețioasă pentru organism.

Pe lângă capacitatea înnăscută de a reduce absorbția așa-numitului colesterol „rău”, consumul de mere și aportul acestei fibre pot duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge, astfel încât să poată fi consumat și de cei care suferă de diabet.

Merele, datorită pulpei consistente, asigură un nivel bun de sațietate și sunt recomandate celor care urmează diete restrictive , fiind o gustare excelentă capabilă să satisfacă câteva ore în combinație cu fructe uscate sau semințe de diferite origini.

- Continuarea după publicitate -

Prezența fibrelor garantează ameliorarea celor care suferă de constipație, facilitând tranzitul intestinal, împrospătând și restabilind valorile normale ale florei bacteriene, după episoade de inflamație sau iritație la nivelul intestinului.

Dacă este consumat gătit poate avea un bun efect laxativ facilitând astfel evacuarea după perioade de constipație încăpățânată; consumat fără coajă poate în schimb susține flora bacteriană atât cu funcție hidratantă cât și astringentă.

Perfecte pentru digestie, datorită prezenței acidului citric și acidului malic, ele favorizează digestia prin menținerea constantă a nivelului de aciditate al stomacului. În special, acidul malic, care este un dezinfectant natural precum și un valoros element pentru protecția gingiilor și a sănătății dinților.

Numeroasele sale proprietăți benefice consacră mărul ca un  excelent agent anti-îmbătrânire capabil să protejeze împotriva radicalilor liberi și să lupte împotriva cancerelor de diferite origini, în special a celor care afectează sistemul digestiv.

- Continuarea după publicitate -

Merele conțin o mulțime de acizi organici: malic, tartric, citric, dar în același timp conțin destul de multă vitamina C, precum și alți antioxidanți: vitamina A. Acizii ajută digestia, mai ales atunci când acidul din stomac este scăzut. Dacă nu există destui acizi, organismul nu poate digera complet alimentele și nu absoarbe toți nutrienții.  Conține o mulțime de zaharuri ușoare care sunt foarte bine absorbite din fructele uscate. 100 de grame de măr conțin 52 kcal

Contraindicațiile consumului de mere

Semințele de măr conțin substanța otrăvitoare amigdalină, care poate duce la otrăvire. Cu toate acestea, doza periculoasă pentru oameni este foarte mare: o cană întreagă de semințe. Prin urmare, dacă înghițiți din greșeală câteva, nu vă faceți griji.

Merele sunt unul dintre cele mai sigure fructe în ceea ce privește alergenitatea. Dar merele acre conțin o mulțime de acizi, așa că ar trebui consumate cu moderație pentru a nu deteriora smalțul dinților.

- Continuarea după publicitate -

Utilizarea merelor în medicină

Datorită fibrelor și pectinei, merele sunt extrem de utile pentru problemele cu digestia și tractul intestinal. Merele coapte ajută foarte bine la rezolvarea acestor probleme.

Fructele proaspete ajută și la creșterea acidității sucului gastric. Acest lucru este important pentru gastrita hipoacidă, când acidul clorhidric nu este produs suficient.

În cosmetologie, merele, extractul și sucul lor sunt folosite ca agent de vindecare pentru inflamația, crăpăturile și abraziunile pielii.

Extractul de malat de fier este făcut din soiuri acre de mere. Este utilizat în tratamentul anemiei. Sucul se stoarce din mere, se filtrează și se pune într-un cazan cu pudră de fier. Se obține un lichid gros și închis la culoare.

Cum selectați și păstrați merele

- Continuarea după publicitate -

Este important să înțelegeți mai întâi pentru ce aveți nevoie de mere. De exemplu, soiurile acre și tari sunt mai potrivite pentru plăcinte dulci și  pentru preparate cu carne, iar soiurile moi și dulci sunt mai potrivite pentru gem și bezele. În plus, merele sunt păstrate pentru un timp diferit, în funcție de soi.

Coaja de orice soi ar trebui să fie lipsită de pete, riduri și găuri de vierme. Verificați dacă nu putrezește coada de cal și fese. Mărimea unui măr bun este medie. Fructele suculente sunt mai grele.

Puteți păstra merele într-un loc răcoros și întunecat din cameră, învelite în hârtie. Pentru a prelungi perioada, puteți înveli fiecare fruct separat și îl puteți pune la frigider în sertarul cu capac. Nu depozitați merele împreună cu alte fructe și legume – acestea eliberează substanțe care accelerează coacerea și alterarea fructelor.

Utilizarea merelor în alimentație

Merele nu se folosesc doar ca ingredient principal pentru prăjituri și plăcinte delicioase și parfumate sau pentru brioșe și ștrudele. Merele, cu diferitele lor arome și culori, se pretează la cele mai variate preparate.

Merele roșii, de exemplu, sunt ideale pentru gătit, în special pentru prepararea salatelor. Cele galbene, aromate, dulci și bogate în aromă, sunt ideale pentru a face gemuri și dulcețuri, precum și pentru pulpe de fructe delicioase de oferit copiilor.

Din mere fermentate se poate prepara băuturi naturale cu un conținut mai scăzut sau mai ridicat de alcool: cidru sau rachiu.

În funcție de soi, merele sunt potrivite pentru o varietate de feluri de mâncare, atât desert, cât și sărate. Acizii malici înmoaie carnea tare și dau o aromă deosebită dacă feliile sunt adăugate în timpul preparării.

Sufleu de mere la cuptorul cu microunde

Se poate servi atât cald cât și rece cu miere sau smântână. Dacă doriți, puteți coace la cuptor la 180 °C pentru aproximativ 20-30 de minute. Apoi obțineți o crustă apetisantă.

Măr mare – 1 buc.

Brânză de vaci -200 g

Ou de găină – 1 buc

Dacă brânza este granuloasă, strecurați-o printr-o sită.

Spălați mărul și dați-l pe răzătoare fină. Amestecați cu brânza de vaci și oul bătut. Aranjați în forme care pot fi folosite la cuptorul cu microunde ( din silicon sau ceramică). Umpleți formele aproape până la vârf.

Coaceți la cuptorul cu microunde la putere maximă pentru aproximativ 5 minute. Sufleul finit nu se lipește de deget dacă îl atingeți.

Clătite cu mere

O versiune mai dietetică de clătite, pe bază de chefir și mere.

Ou de gaina – 1 buc.

Zahăr – 2 linguri

Sare – ½ linguriță

Kefir (iaurt) – 250 ml

Praf de copt (sau bicarbonat de sodiu) – 1 lingură

Făină de grâu – 220 g

Măr – 2 buc. mari sau 3 buc. medii

Bateți bine oul cu zahărul și sarea. Adăugați kefirul și amestecați. Se amestecă făina cu praful de copt și se adaugă treptat la amestec. Ar trebui să obțineți consistența unei smântâni groase, e posibil să aveți nevoie de puțină făină.

Se curăță merele și semințele, apoi se dau printr-o răzătoare grosieră. Se adaugă în aluat și se amestecă. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 10 minute.

Se prăjesc într-o cantitate mică de ulei de floarea soarelui la foc mediu. Întoarceți-le pe cealaltă parte, de îndată ce prima este deja rumenită. Se servește cu smântână și scorțișoară. Poftă bună!