Coronavirus: ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare pot agrava simptomele bolii
Autoritățile sanitare franceze au atras atenția că anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot agrava simptomele provocate de Covid-19: «Administrarea de medicamente antiinflamatorii (ibuprofen, cortizon …) ar putea fi un factor în agravarea infecției”, a precizat Olivier Vérani, ministrul Sănătății din Franța, pe Twitter sâmbătă, 14 martie, cerând „să se ia paracetamol” în caz de febră.»
„Reacții adverse grave legate de utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) au fost raportate la pacienții cu COVID19”, a declarat directorul general al Institutului de Sănătate din Franța, Jérôme Salomon citat de Le Figaro. „Tratamentul unei febre sau a unei dureri tolerate în contextul COVID19 sau a oricărei alte viroze respiratorii se bazează pe paracetamol fără a depăși doza de 60 mg / kg / zi și 3 g pe zi pentru adulți”, a precizat Salomon.
În prezent, informațiile se bazează doar pe observațiile făcute la pacienții internați în terapie intensivă. Medicii raportează „doze masive de AINS” luate în special de persoanele tinere și care au manifestat apoi forme severe ale bolii.
Aceste medicamente, utilizate pe scară largă în auto-medicație (aproape 50 de milioane de cutii de ibuprofen sunt vândute în fiecare an), deoarece sunt eficiente împotriva febrei și durerii, sunt cunoscute pentru potențialitatea lor periculoasă într-un context infecțios. Acestea ar fi mai eficiente decât paracetamolul, dar și mai riscante.
Explicație: Febra este un răspuns normal al organismului la infecție și un semn de avertizare. Prin atenuarea răspunsului sistemului imunitar, luarea unui antiinflamator nu poate, prin urmare, să împiedice reacția organismului la intrarea unui agent patogen, ci mai ales să mascheze semnele de gravitate, întârzind astfel diagnosticul și tratamentul. Același proces este observat și cu cortizonul, iar pacienții aflați în terapie cu corticosteroizi sunt cunoscuți cu un risc mai mare de infecții.
Unele AINS ar putea fi și „îngrășăminte pentru bacterii”, a raportat recent pentru ziarul Le Figaro, Dr. Annie Pierre Jonville Béra, șefa centrului regional de farmacovigilență din Tours: „Studiile la animale au arătat că ibuprofenul promovează creșterea anumitor bacterii chiar în prezența unui antibiotic, probabil prin modificarea unei proteine, vimentina, care este implicată în adeziunea lor și, prin urmare, proliferarea lor.”
Aceasta nu este o surpriză pentru medici, folosite pe scară largă în auto-medicație, AINS (aspirină, ibuprofen, ketoprofen, diclofenac, etc.) au făcut deja obiectul unor alerte în rândul autorităților medicale. În luna aprilie a anului trecut, Agenția Franceză a Medicamentului (ANSM) a publicat un sondaj de farmacovigilență pe două dintre cele mai utilizate medicamente (ibuprofen și ketoprofen), ale căror concluzii „sugerează rolul agravant al acestor AINS în caz de infecție”.
Din toate cazurile semnalate începând cu anul 2000, aproape 400 de complicații infecțioase grave au fost identificate la copii sau adulți „adesea tineri” și fără factori de risc sau morbiditate. Acestea au fost infecții severe ale pielii și țesuturilor moi, infecții pleuro-plumonare, neurologice sau ORL. „Aceste complicații infecțioase au fost observate după durate foarte scurte de tratament”, au remarcat autorii.
Redăm mai jos lista completă a medicamentelor care conțin AINS publicată de Le Figaro. Mai întâi este indicat numele moleculei, utilizat pentru generice, iar între paranteze numele comercial folosit în Franța al medicamentului.
Vă rugăm să rețineți, această listă include produse prescrise pentru patologii cronice și dacă faceți un tratament recomandat de un medic acesta nu poate fi oprit decât cu avizul medicului respectiv:
– aceclofenac (Cartrex);
– acid mefenamic (Ponstil);
– acid niflumic (Nifluril);
– acid tiaprofenic (Flanid, Surgam);
– alminoprofen (Minalfene);
– celecoxib (Celebrex);
– dexketoprofen (Enantyum);
– diclofenac (Flector, Voltarene);
– etodolac (Lodină);
– etoricoxib (Arcoxia);
– fenoprofen (Nalgesic);
– flurbiprofen (Antadys, Cebutid);
– ibuprofen (Advil, Antarene, Brufen, Hemagen, Ibupradoll, Intralgis, Nurofen, Nureflex, Spedifen, Spifen, Upfen);
– indometacină (Indocid);
– ketoprofen (Profenid, Ketum, Toprec);
– meloxicam (Mobic);
– nabumetona (Nabucox);
– naproxen (Alevetabs, Antalnox, Apranax, Naprosyne);
– piroxicam (Brexin, Cycladol, Feldène, Zofora);
– sulindac (Artrocine) – tenoxicam (Tilcotil).