Coronavirus în Franța: Măsurile de relaxare a izolării la domiciliu începând cu 11 mai
- Conținut sponsorizat -
Premierul francez, Edouard Philippe, a prezentat marți, 28 aprilie, Strategia națională cu privire la planul de ieșire din izolarea generală, începând cu 11 mai, anunță reprezentanții Ambasadei României în Franța pe pagina de Facebook.
Iată cele mai importante elemente de reținut, cu precizarea că este necesară îndeplinirea anumitor condiții pentru ieșirea din izolarea generală:
- Continuarea după publicitate -
- Ieșirea din izolare se va face pe etape, „prima etapă” fiind 11 mai – 2 iunie.
- Creșele (-3 ani) se redeschid pe 11 mai, cu maximum 10 copii într-o grupă (dacă spațiul permite). Prioritate au copiii personalului medical/academic;
- Se deschid pe 11 mai grădinițele (maternelle) și școlile din ciclul primar, pe bază de voluntariat și cu aplicarea măsurilor sanitare. Nu este permisă purtarea măștilor de către copiii de la grădinițe. Nu este recomandată purtarea măștilor de către elevii claselor primare.
- De pe 18 mai, dar numai în departamentele unde circulația virusului a fost slabă, se pot redeschide colegiile (gimnaziu), începând cu nivelurile 6 și 5. Purtarea măștii este obligatorie la elevii de colegiu (9-14 ani) și vor fi asigurate dacă nu și le pot asigura. Purtarea măștii este obligatorie.
- La sfârșitul lunii mai, se va lua o decizie cu privire la redeschiderea liceelor, începând cu cele profesionale, la începutul lunii iunie.
- Pe 11 mai se reiau activitățile comerciale, magazinele și piețele – cu excepția cafenelelor/restaurantelor (decizia pentru acestea se va lua la sfârșitul lunii mai).
- Se recomandă continuarea lucrului de la domiciliu, acolo unde este posibil, în celelalte cazuri fiind recomandat un program adaptat.
- De pe 11 mai, se va putea circula fără justificativ, dar nu pe o rază mai mare de 100 de km de domiciliu – caz în care va fi nevoie de justificativ (motiv urgent, familial sau profesional).
- Practicarea sportului este interzisă în spații închise/nu se poate practica sportul colectiv.
- Este permis sportul în aer liber, cu respectarea măsurilor de distanțare sociala. Vor fi redeschise parcurile/grădinile în zonele unde circulația virusului a fost slabă.
- Se redeschid librării, biblioteci sau muzee mici, importante pentru viața culturală locală, dar nu și cele mari – muzee, cinematografe, săli de spectacole.
- Purtarea măștii este obligatorie în mijloacele de transport public (metrou, autobuz).
- Lăcașurile de cult rămân deschise, dar fără ceremonii religioase înainte de 2 iunie. Sunt permise ceremoniile funerare, în limita a 20 de persoane (ca și până acum).
- Cimitirele vor fi deschise publicului, din 11 mai.
- Plajele rămân închise.
- Vor fi amânate căsătoriile (cu excepția urgențelor).
- Adunările publice/private sunt permise în limita a 10 persoane.
- Persoanele vârstnice (peste 65 de ani) trebuie să fie precaute în ce privește ieșirile, întâlnirile. Vizitele în căminele de bătrâni sunt posibile, cu măsuri de precauție.
- Sezonul de sport profesionist 2019-2020, în special fotbalul. nu se va relua. În plus, manifestările culturale sau sportive de orice fel, cu peste 5000 de participanți,nu vor putea avea loc înainte de septembrie.
- Măsurile de șomaj parțial se mențin până la 1 iunie.
Până la această dată Franța a înregistrat un număr de 165,911 cazuri de coronavirus. 23,660 de persoane și-au pierdut viața în urma contractării infecției și 46,886 s-au vindecat.