Coșmarul unei românce din străinătate: Urină și excremente curg din tavan, dar proprietarul apartamentului nu vrea să repare
Alina Marinescu, o româncă de 35 de ani, mamă a unui băiețel de șapte ani și însărcinată cu gemeni, trăiește din 2019 un adevărat coșmar din cauza unor scurgeri de canalizare care nu sunt reparate de proprietarul apartamentului situat pe strada Church (cartierul Shandon) din orașul irlandez Cork.
Conform publicației Irish Examiner, în ciuda cererilor repetate de ajutor adresate proprietarului încă din decembrie 2020 pentru a repara instalațiile sanitare, problemele au fost lăsate să se agraveze, lăsându-i pe ea și pe fiul ei fără duș sau toaletă timp de aproape patru luni.
Momentul culminant al acestei situații terifiante a avut loc luni, 13 martie 2023, zi în care tavanul din baie pur și simplu s-a prăbușit iar Alina și fiul său, Tian, au fost forțați să plece din apartament timp de două nopți.
Alina a povestit presei irlandeze cum o gaură apărută în tavanul din bucătărie permitea excrementelor și urinei persoanelor care locuiesc în apartamentul de deasupra să se infiltreze în bucătăria sa.
A fost nevoită să mute farfuriile de acolo pentru a nu fi contaminate, dar tot trebuia să gătească la câțiva centimetri de locul unde se scurgea canalizarea celor de deasupra.
„Urina și excrementele vin în bucătăria noastră. Tavanul s-a prăbușit în baie și mă tem că se va întâmpla și în bucătărie, este deja o gaură mare”, a explicat conaționala noastră.
Ea a povestit cum ea și copilul său se spălau dintr-un castron din bucătărie, urinau într-o găleată și trebuiau să-și arunce fecalele în pungi de plastic.
„Este ca un coșmar pentru mine și fiul meu. În fiecare noapte ne este frică. În timpul zilei, preferăm să stăm afară. Când venim acasă, nu ne simțim în siguranță”, a mărturisit Alina.
Ea a dezvăluit că fiul său ar fi spus: „Sper că visăm acum, sper să ne trezim și acesta a fost doar un vis urât”.
Într-o scrisoare trimisă la școala fiului ei, Alina și-a exprimat toată îngrijorarea față de condițiile abjecte de viață în care trăiește copilul său.
„În ultimul an, băiatul a mers la școală tulburat, epuizat și traumatizat. Condițiile de viață în care trăiește acest băiețel îți vor da fiori. Vorbește despre urina și excrementele din apartamentul de la etaj care curge pe pereții din bucătărie și baie”, a fost menționat în scrisoare.
Școala a răspuns imediat că a înștiințat Tusla (agenție responsabilă pentru îmbunătățirea bunăstării și a rezultatelor copiilor din Irlanda) și poliția cu privire la condițiile „sfâșietoare și inumane” în care trăiește Tian.
„Niciun copil nu ar trebui să trăiască așa”, s-a subliniat în scrisoare. Un comportament extrem de antisocial a fost denunțat și de la un apartament din apropiere. Proprietarul apartamentului a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de examinatorul irlandez.
Alina a precizat că proprietarul a plătit cazarea la hotel pentru ea și fiul ei timp de două nopți, de când s-a prăbușit plafonul băii. A fost prima dată când au dormit adânc, după luni de zile de coșmar. „Am dormit la hotel aseară, dar de mâine, nu știu unde vom merge”, a mărturisit Alina.
„Fiul meu este singura familie pe care o am aici. Nu am avut mulți prieteni până când am cunoscut CATU (Cork’s Community Action Tenants Union – o asociație de sprijin a chiriașilor din oraș). Dar acum simt că am mulți prieteni. Mulțumesc tuturor pentru ajutor, este ca un vis”, a spus conaționala noastră printre lacrimi.
Morgan O’ Heigeartaigh a declarat că membrii CATU, din care face parte și el, deși au fost implicați ani de zile în activismul locativ, nu au văzut niciodată un caz atât de disperat și periculos.
„Acest loc ar putea să o omoare pe ea și pe copilul ei mic. Apele uzate vin prin tavan și ar fi putut avea probleme majore cu curentul electric”, a avertizat el. De când a venit recent la ei pentru ajutor, CATU o reprezintă pe Alina.
„Proprietarul ei primește sute de euro prin HAP (Housing Assistance Payment – o finanțare de la contribuabilii orașului Cork). Este cu totul rușinos că oricine ar putea fi lăsat în acest fel”, a conchis O’ Heigeartaigh.
După cum relatează publicația Irish Mirror, un purtător de cuvânt al Consiliului orașului Cork a declarat: „Deși Consiliul orașului Cork nu comentează cazuri individuale, trebuie remarcat că cunoaște acest caz și a menținut deja legătura cu părțile în cauză”.
Marți, 14 martie, într-o ședință publică aglomerată, la Cork s-a auzit povestea Alinei, unde consilierii și activiștii erau îngrijorați pentru siguranța mamei însărcinate, precum și a fiului său.
Consilierul local Ted Tynan a adus în discuție cazul familiei, care se desfășoară de ani de zile, ca un exemplu al circumstanțelor cu care se vor confrunta chiriașii atunci când interdicția de evacuare va fi ridicată.
Tynan a declarat că femeia „nu poate primi ajutor de la Consiliu fără o notificare de a renunța la proprietarul ei, dar că proprietarul nu o va evacua, deoarece primește lunar 900 de euro de la HAP”.
„Sunt cele mai deplorabile condiții de viață pe care le-am văzut la locatarul unui apartament închiriat”, a declarat o altă persoană din public care cunoștea cazul Alinei.