sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Credincioșii catolici sărbătoresc pe 5 aprilie duminica Floriilor. Slujbele religioase vor fi transmise online și la TV

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 4 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Credincioşii catolici sărbătoresc mâine, 5 aprilie 2020, duminica Floriilor, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic. Anul acesta, în condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, celebrările oficiate în biserici de preoţi vor fi transmise online.

La Vatican, Papa Francisc va sărbători Liturghia la ora 11:00. Sfânta Liturghie și rugăciunea Angelus vor fi transmise în direct de televiziunile din întreaga lume, online și pe toate rețelele de socializare, pentru a permite tuturor credincioșilor creștini să se alăture rugăciunii Papei, informează Vaticannews.

- Continuarea după publicitate -

„Prefectura Administraţiei Pontificale anunţă că, din cauza crizei de sănătate publică globală, toate liturghiile din Săptămâna Sfântă vor avea loc fără prezenţa fizică a credincioşilor”, se menționa într-un comunicat emis de Statul Vatican cu câteva zile în urmă.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Sfântă, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Isus Cristos.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

- Continuarea după publicitate -

În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.