miercuri, 15 ianuarie 2025
Informația fără granițe


Cu actualele cărți de identitate se va mai putea circula în Uniunea Europeană încă zece ani, până la expirarea lor

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - luni, 20 ianuarie 2020

Schimbări majore sunt anunțate în România în ce privește cărțile de identitate, un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile din țara noastră să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021. Noul act va arăta ca un card bancar și va include un cip, iar oficialii europeni cred că aceste elemente de siguranță vor îngreuna furtul de identitate şi acțiunile teroriste.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au explicat că începând din 3 august 2021, când vor fi obligatorii pentru călătoria în UE noile cărți de identitate electronice, se va mai putea merge totuși în Uniunea Europeană încă 10 ani cu actualele CI, până la expirarea documentelor, pentru că Regulamentul european în acest sens prevede o perioadă de tranziție până în 2031.

- Continuarea după publicitate -

Cătălin Giulescu, directorul Direcției de evidența populației, a precizat că, potrivit Regulamentului 1157 al UE din 2019, libera circulație în Uniunea Europeană, de la 3 august 2021, va fi permisă doar cu CI electronică, confecționată din policarbonat, cu cip de înaltă securitate, cu o perioadă de tranziție până la 2 august 2031.

Cei care în august 2021 deja dețin o carte de identitate valabilă, care nu expiră atunci, potrivit unor programări vor putea să obțină anticipat actul electronic.

„Românii în continuare vor putea călători cu pașaportul sau CI electronică din 3 august 2021. Pașaportul e prevăzut cu CIP care are integrate imaginea și două amprente. (…) După 3 august 2021, vor putea călători și pe baza actualelor cărți de identitate care sunt încă valabile, până la data expirării, perioada de tranziție fiind până în august 2031”, a explicat Giulescu.

- Continuarea după publicitate -

Copiii vor putea avea de la naștere acte electronice de identitate, la cererea părinților, iar de la 12 ani acestea sunt obligatorii.

Odată cu introducerea cărții electronice de identitate, vârsta obligatorie pentru emitere va coborî la 12 ani, iar de la data nașterii părinții pot solicita CI electronică, tocmai pentru a facilita libera circulație, a mai precizat acesta.

De asemenea, Ministerul de Interne intenționează să treacă la emiterea cărții de identitate fără termen de expirare începând cu vârsta de 70 de ani a posesorilor, așa cum este în UE, și nu de la 55 de ani, cum este în prezent în România.

Cărțile de identitate electronice vor înlocui și cardurile de sănătate.