vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Kaki sau curmalul japonez, fructul miraculos care de mii de ani îmbunătățește sănătatea oamenilor

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv În evidență Informații utile Prima pagină - miercuri, 9 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Cunoscut și sub numele de kaki sau persimon, curmalul japonez (Diospyros kaki) este un arbore fructifer cu o istorie de peste zece mii de ani, conform dovezilor istorice din literatura chineză, a obiectelor decorative antice și a descoperirilor arheologice făcute de-a lungul timpului.

Statutul sălbatic al curmalului japonez a existat de mii de ani, dar odată cu dinastia chineză Qin și Han, datând din 221 î.Hr., acesta a început să fie cultivat de către om pentru minunatele sale fructe. Cultivarea sa pe scară largă a apărut în dinastia Tang  (618-907 d.Hr.) și Song (960-1279 d.Hr.).

- Continuarea după publicitate -

Kaki – simbol al norocului în China și fruct național în Japonia

Un mare număr de curmali japonezi s-au plantat în timpul dinastiei Ming și Qing (1368-1911 d.Hr.) într-o perioadă de foamete. Între timp, principalele zone de cultivare s-au format pe cursul mijlociu și în zonele în aval ale fluviului asiatic Huanghe.

Curmalul japonez reprezintă un simbol al norocului în cultura chineză și a fost introdus în Japonia în secolul VII, iar în Coreea în secolul XIV. Cultivat intensiv din secolul X, în Japonia rodul curmalului japonez este considerat fructul național al țării și este sărbătorit în fiecare an.

- Continuarea după publicitate -

China, Japonia și Coreea de Sud sunt lideri în producția de fructe ale acestui arbore. Fructul este cunoscut sub numele de „shi” în chineză, „kaki” în japoneză și „gam” în coreeană.

Deși este arbore, curmalului japonez i se mai spune „grâul lui Zeus”

Fructele de kaki se culeg de obicei în perioada dintre septembrie și decembrie, în funcție de zona geografică unde cresc, și reprezintă o sursă excelentă de potasiu, fosfor și vitamina C.

Există două tipuri de persimon: asiatic și american. Nativii americani au folosit persimonul american (Diospyros virginiana), timp de secole, fie mâncat crud, fie uscat și măcinat ca făina, apoi copt ca pâinea.

Combinația cuvintele grecești „dios” (divin) și „pyros” (grâu), dau arborelui numele său științific care este tradus „grâul lui Zeus”. Interesant este faptul că numele fructului nu derivă din denumirea sa chineză „shi”, ci din cea japoneză „kaki”.

- Continuarea după publicitate -

Acesta este numele ce a fost adoptat în mai multe limbi, inclusiv „cachi” italian; „caqui” castilian spaniol, catalan, galician și portughez; și „kaki” englez, acesta din urmă înregistrat în unele documente japoneze din secolul XVIII.

Tot în „Țara Soarelui Răsare”, în orașul Gojo din prefectura Nara (unde suprafața cultivată cu persimon are peste 1.800 hectare), a fost înființat în 1994 primul muzeu al curmalului japonez care are forma și culoarea unui fruct copt. Clădirea are 8,7 m înălțime și 18,2 m diametru.

Soiuri populare de kaki

- Continuarea după publicitate -

Fructele curmalului japonez sunt cele pe care oamenii le văd în mod obișnuit oferite pentru vânzare în magazinele alimentare.

Cele mai cunoscute soiuri de curmal japonez sunt:

  • Hachiya: fructele acestui kaki au formă de ghindă și sunt astringente datorită conținutului ridicat de tanin. Se recomandă a fi mâncate atunci când sunt coapte sau foarte coapte. Au pielea lucioasă, portocalie-roșie și pulpa de culoare galben închis cu dungi negre. Au puține semințe sau deloc.
  • Fuyu: fructele de kaki au formă de tomată și sunt non-astringente, astfel încât se pot mânca atunci când sunt încă necoapte sau pârguite, pulpa având consistența merelor. Pielea lor este profund portocalie. De asemenea, au puține semințe sau deloc.

Beneficiile consumului de kaki pentru sănătate

Fructele curmalului japonez au o mulțime de caracteristici pozitive pentru sănătate:

- Continuarea după publicitate -
  • Stimulează sistemul imunitar, iar beta-carotenul aflat din belșug în kaki este transformat în vitamina A atât cât este necesar pentru organism și joacă un rol major în susținerea elasticității membranelor mucoase ale ochilor și pielii.
  • Conținutul mare de vitamina C ajută la activarea efectului antiinflamator, deoarece vitamina C are legătură cu reducerea efectului multor boli, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului de prostată. În plus, vitamina C are un efect antioxidant puternic și protejează organismul de oxigenul activ. Oxigenul activ este o substanță care provoacă îmbătrânirea. Pe lângă distrugerea celulelor, oxidează colesterolul LDL și provoacă întărirea vaselor de sânge. Consumul vitaminei C din kaki facilitează protecția celulelor de oxigenul activ, ceea ce înseamnă un efect de anti-îmbătrânire.
  • Sunt bogate în fibre, mai ales dacă sunt consumate uscate, iar consumul de fibre poate ajuta la scăderea nivelurilor de colesterol „rău”, deoarece se pot lega de colesterolul din sistemul digestiv și îl pot elimina din organism. Fibrele alimentare insolubile au funcția de a absorbi apa și de a mări volumul scaunului. Drept urmare, stimulează intestinele și promovează defecarea lină, deci ajută la prevenirea constipației. În plus, atât fibrele alimentare solubile în apă, cât și cele insolubile au ca efect reglarea mediului intestinal, ceea ce stimulează prosperitatea bacteriilor benefice din intestin.
  • Sunt pline de nutrienți și minerale benefice, iar concentrațiile acestora variază între diferitele soiuri, dar majoritatea au concentrații deosebit de ridicate de beta-caroten și minerale ce conțin potasiu. Potasiul are funcția de a evacua sarea (sodiul) din organism în afara corpului, ceea ce duce la contramăsuri împotriva inflamațiilor apărute din cauza consumului excesiv de sare. Potasiul este, de asemenea, implicat în excreția de deșeuri și în normalizarea activității musculare.
  • Pe măsură ce îmbătrânim sau suntem afectați de razele UV și stres, oxigenul activ crește și provoacă îmbătrânirea, iar beta-carotenul este un nutrient care are un efect antioxidant ce protejează organismul de oxigenul activ din organism. Antioxidanții luptă împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Stresul oxidativ poate avea un rol important în dezvoltarea problemelor de sănătate, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul și bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Informațiile nutriționale

Compoziția nutrițională pentru 100 grame de kaki conține:

Calorii: 70

Carbohidrați: 18,59 g

Proteine: 0,58 g

Lipide: 0,19 g

- Continuarea după publicitate -

Fibre: 3,6 g

Vitamina A: 81 micrograme (mcg)

Vitamina C: 7,5 miligrame (mg)

Beta-caroten: 253 mcg

Beta-criptoxantină: 1447 mcg

Potasiu: 161 mg

Fosfor: 17 mg

Calciu: 8 mg

Sodiu: 1 mg

Fier: 150 mcg

Contraindicații pentru consumul de kaki

Majoritatea oamenilor sunt capabili să consume kaki fără efecte adverse. Suntem conștienți de faptul că orice abuz al unui aliment este nociv pentru organism, inclusiv fructul kaki. Ingerarea unor cantități masive de kaki poate provoca formarea de bezoari. Un bezoar este o substanță nedigestibilă care poate duce la obstrucție gastrică.

Diospyrobezoarul este specific pentru consumul exagerat de kaki. Taninurile și conținutul de fibre nedigerabile se combină cu sucul gastric din stomac pentru a forma o masă dură. Diospyrobezoarul este foarte rar, o cercetare recentă sugerând că au existat mai puțin de 90 de cazuri confirmate în întreaga lume.

Reacțiile alergice la kaki sunt extrem de rare, dar pot apărea. Alergiile pot fi ușoare, cu simptome cum ar fi durerea de stomac sau greață.

Cum se consumă kaki

Oamenii pot mânca fructul kaki într-o varietate de moduri. Poate fi feliat, tăiat în două și scoasă pulpa cu o linguriță sau mușcat din el ca dintr-un măr. Este recomandat să cumpărați fructe kaki în timp ce acestea sunt încă ferme și necoapte. Ele se pot coace ulterior, păstrate într-un castron de fructe la temperatura camerei.

Dacă se dorește accelerarea procesului de coacere, se pot așeza în castron împreună cu banane sau mere, fructe care eliberează etilenă, un gaz cunoscut pentru proprietățile sale de maturare a fructelor.

De asemenea, se poate adăuga kaki uscat în compoziția pâinii, plăcintelor și altor produse care necesită coacere la cuptor. Pireul proaspăt de kaki poate fi utilizat în salate, murături sau sosuri. Pulpa pasată de kaki poate fi adăugată cu succes în iaurt sau înghețată. Adaosul de kaki uscat sau proaspăt este recomandat ca topping pe cereale, muesli sau granola.

În concluzie, kaki este un fruct pe cât de benefic, pe atât de versatil, cu foarte multe beneficii pentru sănătate, așa cum bine zice un vechi proverb japonez: „Când kaki devine roșu, medicul devine palid”.