O mamă româncă din Anglia a stat un an în spital după nașterea fiicei sale. A fost infectată cu COVID
Nicoleta Tuna, o româncă în vârstă de 30 de ani, rezidentă în orașul Colchester (Essex) din Anglia, s-a întors acasă după ce a stat într-un spital din Cambridge mai bine de un an. Tânăra a contractat Covid anul trecut, în timp ce era însărcinată în 36 de săptămâni, relatează Huffpost UK.
Nicoleta a beneficiat de o cezariană de urgență după ce s-a confruntat cu dificultăți de respirație în ultima lună de sarcină. Imediat după nașterea fetiței sale, Thea, proaspăta mămică a fost plasata în comă indusă și trimisă la Royal Papworth Hospital, un spital de specialitate pentru inimă și plămâni din Cambridge, unde a stat câteva luni în stare de comă și ulterior și-a revenit.
Conaționala noastră ar fi luat COVID-19 în octombrie anul trecut, când era în a opta lună de sarcină cu fiica ei. Datorită coronavirusului, ea a întâmpinat dificultăți de respirație și starea ei de sănătate s-a deteriorat rapid.
După ce și-a vizitat medicul de familie, viitoarea mămică a fost trimisă la departamentul A&E (de urgențe medicale) local de la Spitalul Colchester. Personalul a constatat rapid pericolele existente pentru ea și copilul său și a luat decizia de a naște prin cezariană de urgență.
Două săptămâni mai târziu, pe 7 noiembrie 2021, starea Nicoletei încă nu se ameliora și a fost trimisă la experții de la Royal Papworth Hospital pentru sprijinul ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation).
ECMO este un aparat care scoate dioxidul de carbon din sânge în timp ce adaugă oxigen, acționând ca un „plămân artificial” care permite plămânilor pacientului să se odihnească și să se recupereze în timp ce i se aplică alte tratamente.
În februarie 2022, Nicoleta s-a trezit din comă, moment în care fiica ei, Thea, avea aproape patru luni. „După cezariană nu-mi amintesc nimic”, a mărturisit Nicoleta.
„M-am trezit și am fost îngrijită de o asistentă medicală de naționalitate română, care a vorbit cu mine. Am întrebat-o ce zi este și mi-a spus 22 februarie 2022. Nu-mi venea să cred, era prea mult. Mi s-a spus că șansele mele de supraviețuire au fost foarte mici; nimeni nu se aștepta să trăiesc. Am fost atât de bolnavă!”
Când Thea avea deja șase luni, Nicoleta era suficient de puternică pentru a-și putea ține fiica în brațe pentru prima dată. Ea a rămas cu sprijinul aparatului ECMO în îngrijire critică la spitalul Royal Papworth timp de 299 de zile, până pe 31 august, cea mai lungă perioadă pe care acest spital a văzut-o vreodată.
În luna septembrie, Nicoleta a fost scoasă încet de pe ECMO și pusă pe un flux mare de oxigen pe care va continua să-l folosească acasă. Ceva mai târziu, în octombrie, Nicoleta a fost transferată la „Centrul de Suport Respirator și Somn” pentru a-și continua recuperarea la Papworth, locul unde a avut loc și prima aniversare a Theei care a împlinit un anișor.
După mai bine de un an de spitalizare, mai exact joi, 17 noiembrie 2022, Nicoleta a reușit să părăsească Spitalul Royal Papworth și să se întoarcă acasă la familia ei unde a fost primită cu drag de soțul Mike, fiul Eduard de șase ani, și de micuța Thea.
În ziua externării, Nicoleta a primit felicitări și aplauze din partea a zeci de angajați ai NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) care au îngrijit-o de-a lungul mai multor luni. Într-o revedere cu adevărat emoționantă, Nicoleta s-a alăturat familiei sale după ce și-a luat rămas bun de la „a doua sa familie”.
Nicoleta a povestit: „A fost foarte greu, deoarece nu am putut să petrec timp cu fiica mea sau cu fiul meu de șase ani, dar acum îmi pot petrece restul vieții cu ei și cu soțul meu datorită tuturor oamenilor de la Royal Papworth.
„Nu vorbeam engleză când am fost admisă pentru prima dată, dar tot personalul de aici m-a ajutat în multe feluri, inclusiv ajutându-mă cu engleza, precum și cu organizarea acelei petreceri pentru Thea, care a fost pur și simplu uimitoare.
„În timp ce am fost în îngrijire critică, personalul mi-a scris urări de bine într-un caiet pe care îl voi păstra pentru totdeauna. Toți au scris cuvinte frumoase; acum sunt a doua mea familie. Dorința mea este să trăiesc cu copiii mei și să-i văd crescând, ceva ce nu credeam că voi avea șansa să fac”.
În perioada petrecută la Papworth, Nicoleta a primit sprijin în traducerea emoțiilor din română în engleză pentru a o ajuta să se exprime, iar echipa de terapie ocupațională a învățat-o și cum să cânte la pian. Nicoleta i-a adus un omagiu și soțului ei care a făcut zilnic călătoria de trei ore dus-întors de la Colchester la Cambridge pentru a o vizita.
„Suntem foarte recunoscători tuturor celor care mi-au ajutat soția. Au fost familia noastră. Doresc tuturor membrilor personalului tot ce este mai bun din lume, deoarece soția mea este în viață datorită lor”, a spus Mike, plin de recunoștință.
De asemenea, la plecarea din spital Nicoleta și-a împărtășit gândurile: „Suntem atât de fericiți. Vă mulțumesc mult pentru ajutor și vreau să vă îmbrățișez pe fiecare dintre voi. Sunteți cei mai buni”.