Muncitori români în Franța, refuză să declare simptomele de Covid-19 pentru a nu-și pierde locul de muncă
La trei săptămâni de la descoperirea unui focar de coronavirus printre muncitori sezonieri din Bouches-du-Rhône (regiunea Arles), o campanie intensă de depistare a dezvăluit alte noi cazuri de contaminare în localitățile Vaucluse, Gard și Bouches-du-Rhône. Unii dintre muncitorii agricoli infectați cu coronavirus refuză să declare că prezintă simptome ale bolii, de teamă să nu își piardă locul de muncă, informează France Info.
Dintre cei 4.762 de lucrători sezonieri identificați în Bouches-du-Rhône, 258 au fost testați pozitiv la Covid-19. „Situația este îngrijorătoare – a declarat prefectul Pierre Dartout – chiar dacă între timp mulți dintre cei infectați s-au vindecat, rămânem în continuare precauți.”
Medicul Francis Charlet, de la Agenția regională de sănătate (ARS) a explicat faptul că „cele mai mari focare de coronavirus au fost depistate în fermele agricole.” S-au îmbolnăvit de la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 25-30 de ani și până la persoane de 60 de ani.
David Sève, președintele FDSEA (Federația Națională a Sindicatelor Agricultorilor) din localitatea Gard, a precizat conform sursei citate că unii dintre muncitori (români, bulgari, spanioli și portughezi) refuză să își înștiințeze angajatorul că prezintă simptome de Covid-19 pe ideea că „nu mă pot opri acum din lucru, am nevoie de bani”, iar dacă o singură persoană infectată nu se prezintă la medic și nu se izolează de celelalte „s-ar putea să avem de-a face cu un adevărat masacru.”
Sindicalistul precizează că două activități agricole unde muncitorii erau la cules cireșe și caise au fost închise pentru că lucrătorii prezentau semne ale bolii. „E vorba de oameni care locuiesc câte trei-patru într-un apartament. Avem un caz în care unul dintre ei a fost testat pozitiv, iar ceilalți i-au luat lucrurile și i le-au aruncat pe toate afară.”
O parte dintre lucrătorii agricoli depistați cu coronavirus au fost cazați într-un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice din Miramas, iar alții într-un hotel din Salon-de- Provence.
În Franța s-au înregistrat până la acest moment un număr de 161.267 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, din care 29.720 de persoane și-au pierdut viața.