Muncitori străini alungați de locuitorii unei comune din România: „Nu-i vrem aici, Dumnezeu știe de ce pot fi capabili”
România se confruntă cu o mare lipsă a forței de muncă de aceea, în ultimii ani, s-au adus lucrători de pe alte continente pentru a înlocui lipsa românilor plecați la rândul lor la muncă peste hotare. Muncitorii străini nu sunt întotdeauna acceptați cum se cuvine de românii de acasă, așa cum este cazul unor imigranți originari din Sri Lanka, angajați la o brutărie și goniți practic de locuitorii comunei Ditrău din județul Harghita. Oamenii solicită Consiliului Local organizarea unui referendum pentru stoparea „afluxului” de imigranţi: „Fiind bărbați, au și niște nevoi, Dumnezeu știe de ce pot fi capabili, vrem să împiedicăm asta”, a spus un localnic.
Radio Cluj scrie citând site-ul Maszol.ro că localnicii din Ditrău s-au arătat nemulţumiţi de angajarea a doi muncitori din Sri Lanka într-o brutărie din localitate.
Pe reţelele de socializare a fost creat un grup cu numele „Vrem Ditrău fără migranți” ce numără deja 2.500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă. Localnicii se tem că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii. În cadrul şedinţei Consiliului Local, oamenii doresc să solicite fie iniţierea acestei proceduri, fie găsirea unei soluţii care să stopeze influxul de imigranţi.
Ei motivează spunând despre muncitorii din Sri Lanka „acesta e doar începutul, vor veni și alții ca ei, și fiind bărbați, au și niște nevoi, Dumnezeu știe de ce pot fi capabili, vrem să împiedicăm asta”.
Proprietarul brutăriei, Csaba Kollo, atrage însă atenţia că în spatele panicii s-ar putea afla conflicte personale, el spune că de 10 ani de când funcționează brutăria a avut angajați din Ungaria și Elveția, dar nimeni nu s-a ribelat împotriva lor.
„Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi”, a spus un angajat al brutăriei despre cei doi muncitori din Sri Lanka. „Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum.”
Deputatul UDMR Bende Sándor a declarat pentru publicația sus amintită că angajarea lucrătorilor străini este o consecință a lipsei forței de muncă autohtone. El a subliniat necesitatea întoarcerii acasă a tinerilor plecaţi la muncă în străinătate, menţionând totodată că deocamdată proprietarii firmelor nu pot concura cu salariile oferite muncitorilor în ţările din vestul Europei.