Organizația Mondială a Sănătății: „Situația generată de COVID-19 poate fi caracterizată ca fiind o pandemie”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri, 11 martie 2020, prin intermediul directorului general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, că situația actuală la nivel mondial în ceea ce privește răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus poate fi evaluată din acest moment ca fiind o pandemie.
„Suntem profund îngrijorați atât de nivelurile alarmante de răspândire și de severitate, cât și de nivelurile alarmante de lipsă de măsuri. Prin urmare, considerăm că răspândirea virusului COVID-19 poate fi caracterizată ca o pandemie „, a spus Ghebreyesus într-o conferință de presă.
🚨 BREAKING 🚨
„We have therefore made the assessment that #COVID19 can be characterized as a pandemic”-@DrTedros #coronavirus pic.twitter.com/JqdsM2051A
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
Ghebreyesus a precizat că numărul cazurilor de infecție din afara Chinei, de unde a pornit epidemia inițial, a crescut de 13 ori în ultimele două săptămâni și a cerut guvernelor să schimbe cursul răspândirii coronavirusului prin luarea unor „măsuri urgente și agresive”.
„Mai multe țări au demonstrat că acest virus poate fi suprimat și controlat. Provocarea pentru multe state care se confruntă acum cu focare mari sau cu transmiterea în rândul comunității nu este dacă pot face același lucru, ci dacă o vor face pur și simplu”, a mai spus directorul OMS.
Guvernele au fost nevoite să „ajungă la un echilibru subtil între protejarea sănătății, minimizarea daunelor și respectarea vieții umane”, mai este de părere Ghebreyesus.
„Suntem în chestia asta împreună pentru a face ceea ce este corect, cu calm și pentru a proteja cetățenii lumii. Putem reuși”, a conchis directorul OMS.
Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat cu câteva ore înainte de anunțul făcut de OMS că până la 70% din populația Germaniei – aproximativ 58 de milioane de oameni – ar putea contracta noul coronavirus. Ea a spus că, deoarece nu există niciun remediu cunoscut, autoritățile vor miza pe încetinirea răspândirii virusului.
„Este vorba despre a câștig timp”, a mai spus Merkel.
Unii virologi germani contestă numărul de infectări estimat de Merkel. Fostul consilier guvernamental pentru controlul bolilor infecțioase, prof. Alexander Kekulé, a declarat pentru presa germană că, după estimările lui, cel mai rău scenariu ar fi 40.000 de cazuri de infecție. În Italia, unde există peste 10.000 de cazuri confirmate la această oră, premierul italian Giuseppe Conte a anunțat închiderea școlilor, sălilor de gimnastică, muzeelor, cluburilor de noapte și a altor spații din întreaga țară.