(P) Plănuiești să te muți în străinătate? 3 sfaturi mai puțin cunoscute care te vor ajuta în situațiile neprevăzute peste hotare
Odată cu deschiderea granițelor către Uniunea Europeană, mai bine de 4 milioane de români au ales calea străinătății și s-au stabilit în orașele din vest. Această migrație accelerată s-a făcut în contextul economic precar din perioada începutului de secol 21, dar a continuat până în zilele noastre în ciuda unor perspective financiare mai bune în țară. Acum, motivele invocate pentru o astfel de decizie țin mai mult de calitatea vieții, educației și a sistemului sanitar, mult mai bună peste hotare comparativ cu ce avem în România.
Pe lângă sfaturile generale pe care le pot obține de la rudele și prietenii plecați peste hotare de mai mult timp, românii care abia acum fac acest pas ar trebui să țină cont și de următoarele aspecte mai puțin cunoscute:
Avocatul pentru românii din Europa
Decizia emigrării pentru o viață mai bună vine la pachet cu incertitudine, dar și o oarecare stare de fericire care ne face să privim viitorul cu optimism. Chiar dacă această atitudine este una binevenită și corectă, fericirea nu ar trebui să ne împiedice să luăm în considerare și situațiile mai puțin plăcute cu care ne putem confrunta peste hotare. Statutul de emigrant nu vine la pachet cu cetățenia țării respective, iar pentru problemele de natură juridică ce pot apărea, de multe ori din vina contextului sau a altor cetățeni, avem nevoie de un reprezentant legal care să ne înțeleagă pe deplin.
Orice român care dorește să emigreze ar trebui să aibă la îndemână datele de contact ale unui avocat pentru românii din Europa. Acest gest nu vă costă nimic, dar vă poate salva timp și bani în situația în care ajungeți să fiți implicați în contexte ce țin de cadrul juridic.
Comunitățile de români peste hotare
Chiar dacă aveți prieteni și familie în țara unde urmează să emigrați, nu strică să găsiți și să aveți la îndemână datele de contact ale societăților/comunităților de români din zonă. Pe lângă nevoia unor servicii de avocatură pentru românii din diaspora, veți avea nevoie de informații și susținere pentru probleme din alte sfere decât cea juridică. O comunitate/societate sau altă formă legală de organizare vă poate oferi ajutorul atunci când vă confruntați cu o situație neprevăzută.
Cel mai bun exemplu în acest sens sunt societățile de studenți din diaspora. Aceștia își pot asista membrii cu tot procesul birocratic de înscriere la universitate, cu găsirea unei locuințe la preț decent și cu orice altă dificultate întâmpinată în timpul vieții studențești. Natura acestor probleme poate părea de nerezolvat în ochii pățitului, dar o societate cu cadru legal are experiență în gestionarea lor pentru că, de cele mai multe ori, acestea apar la aproape toți noii-veniți în campus.
Fondul de urgență și fondul de siguranță
Mutatul într-o țară străină aduce după sine și o creștere substanțială a veniturilor. Astfel, majoritatea românilor sunt tentați să arunce banii câștigați cu greu pe îndeplinirea unor dorințe costisitoare pe care nu și le permiteau în țară, cheltuindu-și astfel tot salariul. Cea mai bună decizie pe care o puteți face, mai ales în primele luni peste hotare, este să vă temperați dorințele și să instituiți un buget lunar strict care să prevadă un plan de economii bine pus la punct.
Pentru început, fondul de urgență și fondul de siguranță trebuie să fie prioritățile. Fondul de urgență reprezintă o sumă de bani cash, ținută în casă, pe care să o puteți accesa rapid în caz de urgență majoră (echivalentul a 500-1000 de euro). Fondul de siguranță reprezintă o sumă mai mare de bani, ținută într-un cont bancar, care poate acoperi cheltuielile lunare pe o perioadă de 6-12 luni, la care puteți apela în cazul nefericit în care vă pierdeți locul de muncă.
Buna organizare din punct de vedere juridic și financiar este secretul victoriei atunci când alegeți să vă mutați într-o țară străină. Deși mirajul unei vieți mai bune vă poate face să vă pierdeți, pentru moment, capul în nori, faceți un plan bun dinainte de plecare și veți reduce la minim riscul de a avea o tranziție dificilă. Un avocat specializat în problemele românilor în Europa, o situație financiară bine pusă la punct și un sistem de suport alcătuit din concetățeni pot face diferența între o viață frumoasă în țara adoptoare și una dificilă.