Poliția de Frontieră: 12 români care se întorceau din străinătate depistați cu documente COVID false
Polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Iași, în colaborare cu medicii de la Direcția de Sănătate Publică, au depistat în cursul zilei de joi, 29 iulie 2021, mai mulți cetățeni români care au prezentat documente COVID-19 ce s-au dovedit a fi false.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Poliția Română, 227 de de pasageri care călătoreau pe ruta Londra-Iași s-au prezentat în jurul orei 06:30 la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iaşi pentru a efectua formalitățile necesare intrării în țară.
„În baza profilului de risc, în vederea depistării documentelor susceptibile a fi false, care ar atesta faptul că persoanele au fost confirmate anterior ca fiind infectate cu COVID-19, cu scopul de a nu fi introduse în carantină la intrarea în România, polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și din Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iași, împreună cu medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iaşi, au organizat și desfășurat o acțiune comună”, se arată în comunicatul polițiștilor.
„Astfel, pe timpul verificărilor au fost depistaţi 12 cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, domiciliaţi pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Vaslui, care au prezentat adeverinţe ce purtau însemnele autorităţilor engleze, din care rezultă că au avut şi s-au vindecat de SARS CoV-2, documente ce s-au dovedit a fi false”, se mai precizează în comunicat.
Pasagerii în cauză au declarat că documentele prezentate au fost procurate prin intermediul unor persoane ale căror date nu le cunosc și că au plătit 30 de lire pentru a le obține și a evita măsura carantinării la sosire în România.
Pe numele acestora s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
„Falsul şi uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani”, au mai transmis polițiștii români.