vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Preşedintele Senatului României, Teodor Meleşcanu, a demisionat din funcţie

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - luni, 3 februarie 2020 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a demisionat luni, 3 februarie, din funcţie. Demisia vine după ce, pe 22 ianuarie, Curtea Constituţională a stabilit că este neconstituţională alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului.

„Am decis să mă retrag din funcţie, deşi nu a fost publicată decizia CCR”, a spus Meleşcanu la tribuna Senatului. Ulterior, el a declarat că îşi va asuma prerogativele funcţiei până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi a motivării acesteia.

- Continuarea după publicitate -

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii îl vor susţine pe Titus Corlăţean pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar al Senatului până când va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale cu privire la Teodor Meleşcanu. Propunerea lui Titus Corlăţean urmează să fie votată şi de grupul parlamentar al PSD de la Senat.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat că liberalii o vor susţine pentru această funcţie pe Alina Gorghiu, iar USR pe Vlad Alexandrescu.

Teodor Viorel Meleșcanu s-a născut la data de 10 martie 1941 și a avut o intensă viață politică atât pe perioada Partidului Comunist Român, cât și după Revoluția de la 1989:

- Continuarea după publicitate -

Conform Wikipedia, Teodor Meleșcanu în anul 1966 a fost angajat ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, promovând succesiv, prin examene și concursuri, până la rangul de ambasador. A îndeplinit următoarele funcții în cadrul ministerului: atașat diplomatic la Direcția Juridică a Tratatelor (1966-1970) și secretar III la Departamentul Organizații Internaționale, Secțiunea Tratate de dezarmare (1970-1978). În această perioadă, a urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de Științe Economice și Sociale a Universității din Geneva (1967-1968) și Institutul Internațional de Înalte Studii Internaționale din Geneva (1967-1970). A obținut în anul 1973 titlul științific de doctor în științe politice și drept internațional la Universitatea din Geneva, studiile fiind plătite din bugetul statului român, întrucât studentul Teodor Meleșcanu era ofițer activ al Direcției de Informații Externe a Securității Statului.

Între anii 1978-1985, Teodor Meleșcanu a fost detașat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale de la Geneva. Revine în România în anul 1985 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, îndeplinind funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), subsecretar de stat, șef al Departamentului America Latină, Asia și Africa (23 august 1990 – mai 1991) și secretar de stat (mai 1991 – 19 noiembrie 1992). În anul 1990 a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, apoi în 1992 la cel de ambasador.

După 1989, Meleșcanu a îndeplinit funcția de Ministru de stat, Ministru al Afacerilor Externe în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, a fost senator de Prahova și a fost numit în funcția de ministru al apărării naționale în Guvernul Tăriceanu. La data de 28 februarie 2012 a fost validat de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații Externe. În 2014 a candidat la președinția României. Între 4 ianuarie 2017 și 15 iulie 2019 a fost ministru al Afacerilor Externe în guvernul Psd-Alde.

În afară de activitatea diplomatică și politică, Teodor Meleșcanu desfășoară și o activitate didactică. El predă ca profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București și la Facultatea de Istorie a aceleași universități.

Meleșcanu a publicat o serie largă de lucrări și publicații științifice legate de dreptul internațional și diplomație. El este vicepreședinte al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale (ADIRI) din București, membru al Institutului de Studii Politice din București și al Institutului Român de Studii Internaționale (IRSI).