Româncă din Italia condamnată pentru moartea soțului italian care a decedat după ce a căzut de pe patul de spital
Era circa ora 1:00 dintr-o noapte călduroasă de iulie, în anul 2015, când Giuseppe Agozzino, un pensionar italian din provincia Palermo, se ridica de pe patul de spital pentru a merge la baie unde soția lui, Ana Dascălu – de cetățenie română și în vârstă astăzi de 63 de ani – avea să-l spele fiindcă se murdărise. Bărbatul, aflat sub influența sedativelor, abia a reușit să se ridice din pat și a căzut. Ajutat de soție, acesta s-a ridicat din nou și a încercat să-și continue drumul spre baie, dar a mai căzut o dată.
Această ultimă căzătură i-a provocat o fractură de femur care, la rândul ei, i-a provocat apoi o hemoragie internă. Personalul medical a fost înștiințat și infirmierii l-au pus pe pensionarul italian înapoi în pat, dar se pare că nu au luat nicio măsură medicală pentru a verifica starea sa de sănătate decât în dimineața următoare, la circa 9 ore după incident. Hemoragia provocată de fractură i-a fost fatală bărbatului, însă, iar pe data de 8 iulie 2015 acesta a decedat.
Procuratura a deschis atunci o anchetă și, la finalizarea investigațiilor, soția bărbatului a fost trimisă în judecată, fiind considerată vinovată de decesul acestuia. Motivul? Medicii și infirmierii din spital au declarat că au avertizat-o foarte clar pe femeia româncă să nu-l ridice pe bărbat din pat. Cu toate acestea, Ana voia să-l ajute pe soțul ei să se spele și nu voia să-i mai deranjeze pe infirmieri, așa cum se precizează în sentința nr. 11536 a Curții de Casație din Palermo, de aceea nu a ținut cont de indicațiile date de personalul medical și nici nu a chemat un infirmier să o ajute.
În urma procesului, care s-a desfășurat cu rit abreviat, femeia a fost condamnată în primă instanță la închisoare (sentința citată nu precizează ce pedeapsă a primit) fiind considerată așadar unica responsabilă de decesul soțului ei. Avocatul acesteia a contestat decizia în cadrul Curții de Apel din Palermo, dar apelul a fost respins, iar sentința din primă instanță a fost confirmată și acolo.
Cazul a ajuns astfel la Curtea Supremă de Casație din Palermo unde avocatul româncei a motivat că judecătorii Curții de Apel nu au interpretat legea cum trebuie și au făcut mai multe greșeli. Printre motivele enumerate de avocatul inculpatei se numără și acela că judecătorii nu au ținut cont de faptul că măsurile luate de personalul medical pentru a se asigura de starea de sănătate a pensionarului italian au avut loc la 9 ore după accidentul care i-a provocat hemoragia, dar și faptul că femeia româncă nu ar fi înțeles bine indicațiile date de medicii și infirmierii care-i tratau soțul, deoarece aceasta nu stăpânea bine limba italiană. În plus, a mai motivat avocatul femeii, Ana a fost condamnată la închisoare cu executare pe motiv că „nu se poate exclude faptul că Dascălu (…) în viitor nu va comite și alte infracțiuni”, deși românca noastră nu mai avea alte antecedente penale, deci nu a mai comis alte infracțiuni în cei 58 de ani de viață ai săi, cât avea la data decesului.
Curtea de Casație a stabilit, însă, că motivația adusă de avocat în legătură cu responsabilitatea personalului medical ar fi nefondată, precum și cea legată de faptul că inculpata nu stăpânea bine limba italiană. În sentința Curții de Casație se precizează că femeia româncă „ar fi putute cere (și să pretindă) ajutorul infirmierilor”, Prin urmare, vinovată pentru decesul soțului ei ar fi doar ea.
Pe de altă parte, Curtea de Casație a fost de acord, în mod parțial, cu motivația legată de suspendarea pedepsei, iar cazul a fost trimis din nou la Curtea de Apel pentru a stabili o nouă pedeapsă, ținând cont și de lipsa de antecedente penale ale româncei.