Românii nu mai vor să muncească în Spania și Italia. Tot mai puțini decid să plece în afara țării
Din ce în ce mai puțini români sunt interesați să lucreze peste hotare, cu o scădere semnificativă înregistrată în special în Spania și Italia, informează Pro TV.
Conform datelor, numărul celor care au aplicat pentru un loc de muncă în străinătate a scăzut cu aproape 50.000.
Specialiștii în recrutare nu pot stabili, însă, cifre exacte, mulți români preferând să obțină contracte prin cunoștințe, nu prin intermediul firmelor.
Un exemplu concret este Olimpiu Boța, care după 12 ani de activitate în spitalele din Germania, s-a întors în România pentru motive emoționale și profesionale, lucrând acum la Spitalul Județean din Cluj-Napoca.
El declară: „Factorul emoțional, părinți, familie, care sunt aici și m-au atras înapoi, și în același timp e și factorul profesional. Consider că pot să aduc mai mult aport aici, într-un sistem medical care se dezvoltă.”
Nicolae Dina, român stabilit în Spania și proprietarul unei firme de construcții și servicii, remarcă lipsa de interes din partea conaționalilor pentru muncă în străinătate:
„Aseară am dat un anunț, în zece minute am primit peste 20 și ceva de solicitări de la cetățeni din Sud America, niciun român. Înainte, când mergeam la biserică, nici nu stăteam o jumătate de oră și eram asaltat de 5-10 persoane care voiau de muncă.”
Ana Călugăru, director de comunicare la o platformă de recrutare, observă că majoritatea aplicanților sunt pentru domenii entry-level, cu mai puțini specialiști dorind să plece la muncă în străinătate:
„Îi vedem pe români tot mai puțin dornici să plece în afara țării. Majoritatea aplică pentru domenii care angajează din zona entry-level (necalificați). Mai puțini specialiști pleacă la muncă în străinătate anul acesta”.
În Italia, una dintre destinațiile tradiționale pentru români, este acum un deficit de aproximativ 68.000 de lucrători în sectorul casnic
Giorgia Gollino, manager la o agenție de recrutare italiană, observă că numărul românilor care vin să muncească în Italia a scăzut, mulți dintre ei alegând să se întoarcă în România după ce au economisit bani:
„Am observat că vin mai puțini români să muncească aici. Unii au lucrat câțiva ani, au economisit și s-au mutat înapoi în România.”
Consultantul în resurse umane, Magnoliu Stan, subliniază dificultatea estimării numărului exact de români care lucrează în străinătate, având în vedere că mulți nu utilizează platforme de recrutare.
De asemenea, s-a schimbat și preferința pentru țările de destinație, cu Germania, Olanda și Belgia devenind cele mai căutate în 2023.
Date recente de la Institutul Național de Statistică arată o scădere a numărului de români care își stabilesc temporar domiciliul în străinătate, de la 242.000 în 2017 la 201.000 în 2022.