vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Exploatarea românilor în Occident sau cum să lucrezi o lună pentru numai 100 de euro

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 25 iulie 2020 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

O tânără româncă stă și se uită deznădăjduită la niște câmpuri de căpșuni de la o fermă agricolă din Saxonia Inferioară, Germania.

„Nu mai vin niciodată aici!”, spune ea cu hotărâre.

- Continuarea după publicitate -

Sezonul recoltei nu s-a încheiat încă, dar Ancuţa vrea deja să se întoarcă acasă. Se simte înşelată, la fel ca mulţi dintre ceilalți români care lucrează la aceeași fermă. 

La fel ca alți zeci de mii de români, Ancuţa merge des în Germania pentru a lucra ca sezonier în agricultură. Este o mamă singură, în vârstă de 21 de ani, și are nevoie de bani pentru a-și crește fiica, Maya, care are numai 5 luni. Pe Maya a lăsat-o cu bunica ei. O alegere dureroasă, dar nu are de ales: în România nu va primi niciodată un salariu care să-i permită un trai decent, de aceea a ales să lucreze în străinătate.

Ancuţa și alți 40 de români au doar o lună de când lucrează la ferma respectivă, scrie BR24, dar sunt extrem de nemulţumiţi. Nu au primit o copie a contractelor de muncă semnate şi se tem că fermierul le va achita un salariu mult mai mic decât cel concordat, așa că au suspendat activitatea şi aşteaptă să îşi primească banii mai întâi.

- Continuarea după publicitate -

Fermierul care i-a angajat îi cheamă pe lucrători în biroul său, unul câte unul, pentru a le plăti salariul. Este rândul Ancuței să intre în birou, dar după câteva minute iese afară, schimbată complet la față. cu un plic în mână din care a scos 315 euro, Este tot ce a mai rămas din salariul ei după patru săptămâni de muncă.

Patronul i-a oprit bani pentru chirie (o cameră cu mai multe paturi, deci în care dorm mai multe persoane) și i-a fost oprit un avans pentru alimente, precum şi o sumă forfetară pentru zborul de întoarcere în România. Fluturașul de salariu i-a fost arătat doar pentru câteva secunde şi nu i-a fost înmânat. La fel ca Ancuța au pățit și majoritatea colegilor săi, care au primit un salariu cu mult sub cel pentru care s-au înțeles cu patronul.

Ancuţa a reuşit, însă, să facă pe ascuns o fotografie cu fluturașul ei de salariu și, în baza acesteia se constată, cu stupoare, că angajatorul i-a plătit un salariu la oră mult mai mic decât prevede legea din Germania. Cea mai mare parte a muncii prestate a fost achitată, dar cu titlul de plată în acord – ceea ce înseamnă că Ancuța a fost plătită în funcţie de cantitatea de căpşuni recoltate. Această abordare nu este ieşită din comun în sectorul agricol, dar sindicaliștii germani precizează: „Muncitorii necalificaţi din agricultură trebuie să fie plătiţi la oră. În mod suplimentar, se pot acorda bonusuri pentru performanță. (…) Nu poate fi aplicată o remunerație pe bază de acord.”

 O astfel de plată este permisă în Germania, dar numai în situaţia în care este respectat salariul minim de 9,35 euro brut pe oră. Este dificil de verificat, însă, dacă a fost respectată această cerință în cazul Ancuței, deoarece, orele  de lucru nu au fost documentate în mod corect de angajator și nici Ancuța nu și-a notat câte ore a lucrat.

Contractul de muncă semnat de românca noastră îi garantează, totuși, un salariu minim brut de 1.122 euro pentru un total de 120 de ore lucrate pe lună. După aplicarea tuturor deducerilor pentru cazare, masă şi zbor, Ancuţa ar fi trebuit să primească minim 542 euro. În schimb, a primit doar 315 de euro. Fermierul german ignoră astfel, în mod intenționat, salariul de bază convenit prin contract pentru o săptămână de lucru de 30 de ore.

- Continuarea după publicitate -

Ancuța și alți colegi români de la ferma din Saxonia Inferioară decid astfel să se întoarcă în țară mai devreme, deci și-au făcut bagajele și acum așteaptă cu toții în fața unui supermarket un microbuz care îi va duce acasă. Prețul biletului este de 200 de euro. Prin urmare, tânăra mamă româncă se întoarce la fetița ei după o lună de muncă în străinătate cu puțin peste 100 de euro în buzunar.

Cu toate acestea, cel mai probabil va fi nevoită să plece din nou la muncă în Germania. Poate la altă fermă, în alt oraș. Cert este că în România nu va rămâne nici măcar cu acei 100 de euro după o lună de muncă. Ba chiar se va îngropa în datorii pentru a putea supraviețui alături de fiica ei.