Fermă agricolă din Germania acuzată de exploatarea a sute de lucrători români
Consultanții Confederației Sindicatelor Germane pentru lucrătorii din Europa de Est aduc acuzații grave unei ferme agricole din landul Bavaria, Germania, în cadrul căreia 250 de lucrători sezonieri s-au infectat cu coronavirus. Ferma Wagner din localitatea germană Mamming, la care lucrează aproximativ 500 de lucrători sezonieri, majoritatea români, se pare că le-a plătit lucrătorilor sume sub nivelul salariului minim legal, a reținut documentele de identitate ale acestora, iar în locul unde i-a cazat nu erau respectate normele de distanțare socială impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții proiectului DGB – „Mobilizare echitabilă” către publicația germană TAZ.
„Am constatat încălcări grave ale legii privind salariul minim”, a declarat Sevghin Mayr, consultant DGB. „Lucrătorii au primit, în anumite situații, numai 6 euro per oră în loc de cei 9,35 de euro cuveniți prin lege”, mai spune Mayr.
Conform adeverinței de salariu, unul dintre angajați a primit un salariu lunar de 772 euro, în ciuda faptului că acesta a lucrat 133 de ore. Asta corespunde unui salariu orar de 5,80 euro pe oră, din care angajatorul a mai reținut o parte pentru cazare și „altele (țigări – n.r.)”, precum și pentru lucrările finale de curățenie. Astfel, potrivit adeverinței respective, veniturile angajatului s-au redus în cele din urmă la suma de 472 euro. În mod suplimentar, mai spune Mayr, angajații au avut obligația de a achita sume cuprinse între 200 și 300 de euro unui intermediar care le-a găsit locul de muncă la ferma respectivă.
„Lucrătorii s-au confruntat și cu o situație delicată deoarece, la sosire, angajatorul le-a reținut documentele de identitate și, în ciuda solicitărilor repetate de-a le fi returnate, acesta a refuzat restituirea actelor până la plecare. În acest context, sunt obligați să accepte orice pentru a-și primi înapoi documentele de identitate, fără de care se pot întoarce în țara lor de origine”, a mai adăugat consultantul DGB
Potrivit sursei citate, documentele de identitate au fost înapoiate apoi lucătorilor de către un intermediar, dar numai în situația în care comisionul de intermediere a locului de muncă a fost achitat în numerar.
Neregulile sunt mai multe, însă, susțin sindicaliștii germani, deoarece sezonierii nu au primit niciun document oficial care să confirme angajarea lor, cu atât mai puțin un contract de muncă.
„Nu le-a fost înmânat un contract sau alte documente care să ateste raportul de muncă. Lucrătorii au fost nevoiți să semneze documente pe care nu le-au înțeles și nu li s-a permis să le rețină sau să le fotografieze”, a mai spus Mayr.
Patronul fermei, Alois Wagner, susține în schimb că lucrătorii au fost plătiți cu salariul minim prevăzut de lege și că le-a restituit acestora documentele de identitate, la cerere, precizând că le-a reținut doar pentru înregistrarea contractului de muncă. Pe de altă parte, a refuzat să facă declarații cu privire la respectarea măsurilor de distanțare socială din ferma sa.