Pensionarea în Italia: tipuri de pensie, condiții de îndeplinit și documente necesare
Pentru a beneficia de pensie în Italia, este necesar să îndepliniţi condiţiile legale de pensionare din această ţară şi să depuneţi cererea de pensionare la instituţia competentă din Statul de domiciliu la momentul pensionării.
De exemplu, dacă la momentul respectiv, veţi avea domiciliul stabilit în Italia, va fi necesar să depuneţi documentele la biroul teritorial al Institutului Naţional de Protecţie Socială (I.N.P.S.). În schimb, dacă la momentul pensionării, veţi locui în România, va fi necesar să vă adresaţi Casei Judeţene de Pensii Publice competente.
Documente necesare:
- cererea de pensionare;
- documentele care atestă vechimea dumneavoastră în muncă (carte de muncă, adeverinţă de vechime, etc.);
- copie după cartea de identitate.
În Italia, cererea de pensionare poate fi depusă:
- online: pe site-ul www.inps.it, unde este necesar să vă înregistraţi şi să vă creaţi un cont;
- sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil);
- cu sprijinul unei instituţii de asistenţă denumită „Patronato”, recunoscută prin Lege şi care acordă gratuit asistenţă lucrătorilor.
Dacă perioada în care aţi fost asigurat în Italia, nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de pensie în acest stat, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE, deci şi în România. În scopul totalizării perioadelor de asigurare realizate în cele două sisteme de pensii (Italia şi România), INPS va purta corespondenţă în mod direct cu Casa Judeţeană de Pensii competentă teritorial din România, prin intermediul formularelor europene de legătură, în vederea certificării reciproce a perioadelor de asigurare.
Valoarea pensiei va fi stabilită în raport cu stagiul dvs. de cotizare la sistemul de asigurări sociale al respectivului stat membru. Aceasta va corespunde perioadelor de asigurare realizate.
Condiții de pensionare și tipuri de pensie în Italia
♦ Pensia pentru limită de vârstă
Pentru a putea beneficia de pensia pentru limită de vârstă este necesar să fi îndeplinit vârsta de pensionare şi să fi lucrat cel puţin 20 de ani (stagiu minim de cotizare) și să fi împlinit vârsta de 67 de ani.
♦ Pensia anticipată
În anul 2020, pensia anticipată este recunoscută lucrătorilor cu un stagiu minim de cotizare de 42 de ani şi 10 luni (în cazul bărbaţilor) şi 41 de ani şi 10 luni (în cazul femeilor).
♦ Pensia „cota 100”
Persoanele care, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2021, au cel puțin de 62 de ani și un stagiu cotizare de cel puțin 38 de ani se pot pensiona anticipat („cota 100”).
♦ Pensia „opzione donna”
Pe parcursul anului 2020, se pot pensiona anticipat femeile care îndeplineau până la 31 decembrie 2019 următoarele condiții: stagiu de cotizare de cel puțin 35 de ani și vârsta: 58 de ani/lucrătoare salariate sau 59 de ani /lucrătoare autonome – „opzione donna”).
Atenţie! Asiguraţi-vă că sunteţi înregistrat la INPS şi că v-au fost plătite contribuţiile de asigurări sociale!
Vă sfătuim să verificaţi situaţia privind contribuţiile dvs. de asigurări sociale fie online, înregistrându-vă pe site-ul INPS fie adresându-vă INPS sau unei instituţii de asistenţă denumită „patronato”, pentru a evita eventuale surprize neplăcute.
În eventualitatea în care aţi descoperit că angajatorul dvs. a omis să vă plătească contribuţiile de asigurări sociale, vă sfătuim să prezentaţi, în cel mai scurt timp posibil, o plângere la INPS. Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuţiile de asigurări sociale pot fi recuperate retroactiv pentru o perioadă de maxim 5 ani, ce se calculează de la momentul depunerii la INPS a plângerii menţionate mai sus.