Salarii neplătite la fermele agricole din Spania. Doi români și trei spanioli racolau ilegal muncitori pe care uitau să-i plătească
Garda Civilă din Spania a reținut cinci persoane – trei de origine spaniolă și doi români – care furnizau mână de lucru ieftină fermelor din Sevilla și Córdoba. Unul dintre români crease o societate fictivă care acționa ca un fel de agenție de muncă temporară, cu ajutorul căreia recruta zilieri prin anunțuri plasate pe rețelele de socializare, relatează sevilla.abc.es.
Ancheta a fost desfășurată de Grupul Roca de Carmona și a început în luna mai, odată cu denunțarea pentru presupuse amenințări a doi dintre cei trei arestați. Un grup de lucrători zilieri care au fost angajați pentru recoltarea usturoiului s-au prezentat acasă la unul dintre „angajatori”, cerându-i plata. Confruntare respectivă a dus la intervenția poliției și la demararea unei anchete de către autoritățile spaniole.
Cele cinci persoane implicate în racolarea și exploatarea muncitorilor sunt rezidente la Palma del Río, Sevilla și Carmona, ele au acționat ca intermediari pentru fermierii care aveau nevoie de personal, în special în timpul carantinei din ultimele luni. Surse de la Garda Civilă menționează că primăvara trecută au existat dificultăți în găsirea lucrătorilor, având în vedere restricțiile de mobilitate. Mai mult, în campanii precum cea de recoltare a usturoiului, „sunt necesare echipe de lucru cu un număr mare de muncitori”, ceea ce i-a determinat pe mulți fermieri să meargă la companii care se prezentau ca agenții temporare cu portofolii de lucrători disponibili.
Anchetatorii au găsit cel puțin 161 de zilieri, din care 45 au decis să depună mărturie sau să facă un denunț
Agenția falsă de muncă nu acorda drepturi lucrătorilor conform legislației de muncă și, în multe cazuri, nici nu-i plătea. Cu toate acestea, percepeau comisioane de la fermieri pentru servicii de colectare și transmitere a documentației către autoritățile de asigurare socială. Un fermier spaniol a descoperit că zilierii care lucrau la ferma lui nu fuseseră plătiți și le-a acordat plata muncii în mod direct, plătind astfel de două ori pentru același serviciu.
Faptul că cei în drept nu-și primeau plata pentru munca prestată a dus la mai multe confruntări între lucrători și exploatatorii care își angajaseră gardă de corp pentru a se apăra de furia oamenilor atunci când mergeau la una dintre fermele agricole respective și exista posibilitatea să se întâlnească cu vreun muncitor înșelat.
Pe lângă imigranți, agenții de la Garda Civilă au descoperit și zilieri spanioli care lucrau fără asigurare la stat, din necesitate sau nu își puteau declara activitatea respectivă pentru a nu pierde ajutorul de șomaj.
Exploatatorii au fost denunțați în libertate și sunt în așteptarea procesului.