Români în Franța: înmatricularea automobilului. Limitele de viteză pe autostradă, pe celelalte drumuri publice și în localități
În cazul în care o persoană este rezidentă în alt stat membru UE şi îşi foloseşte maşina personală pe teritoriul Franței pentru mai mult de 6 luni, va fi obligată să-si înregistreze maşina adresându-se autorităţilor locale şi plătind taxele de înregistrare aferente în statul gazdă.
Pentru eliberarea sau modificarea certificatului de înmatriculare, trebuie să vă adresaţi prefecturii sau subprefecturii de care aparţineţi. Pentru persoanele care locuiesc în marile oraşe, aceste demersuri pot fi făcute la primărie. Pentru persoanele care locuiesc în Paris, demersurile pot fi făcute la Prefecture de Police sau la serviciul acesteia din arondismentul de domiciliu.
Eliberarea documentului se face pe loc, iar preţul variază în funcţie de regiune. În cazul pierderii certificatului de înmatriculare, se va elibera o adeverinţă, valabilă o lună: prima pagină atestă dreptul de a circula cu automobilul, iar a doua permite solicitarea unui duplicat în termen de o lună.
Pentru un autovehicul nou, certificatul de înmatriculare se va emite în termen de 15 zile de la achiziţionarea acestuia. Pentru autovehiculele de ocazie, certificatul de înmatriculare se va emite în termen de o lună de la data cumpărării, în caz contrar, putând fi aplicabilă o amendă. Costul certificatului de înmatriculare variază în funcţie de vechimea autovehiculului: dacă acesta are mai mult de zece ani, veţi plăti numai jumătatea sumei.
Pentru un autovehicul cumpărat dintr-o ţară europeană, prezentaţi certificatul de cumpărare şi atestatul eliberat de serviciile de impozite, precum că maşina a fost achiziţionată din Uniunea Europeană.
Alte documente obligatorii:
- Certificatul de asigurare sau cartea verde eliberată de societatea de asigurare, ce va fi afişat pe parbriz în dreapta, jos;
- Un formular de declarare a accidentului;
- Controlul tehnic al autovehiculului, la zi, cu indicarea cantităţii de CO2 emanată pe perioada de şase luni care precedă al patrulea an de punere în circulaţie a autovehiculului dumneavoastră. Controlul tehnic este valabil doi ani. În cazul unui control al poliţiei, trebuie să prezentaţi documentele autovehiculului, permisul de conducere, certificatul de asigurare şi trebuie să permiteţi autorităţilor să controleze starea autovehiculului dumneavoastră: funcţionarea farurilor, gradul de uzură al pneurilor, starea generală a maşinii. În caz de încălcare a normelor Codului Rutier, sunteţi pasibili de amendă: se va emite un proces verbal de constatare (numit PV în franceză) şi, dacă e nevoie, va trebui să vă prezentaţi la Comisariat.
În general, autostrăzile sunt cu plată, iar tariful variază în funcţie de distanţa parcursă. Se recomandă păstrarea tichetului până la ieşirea de pe autostradă, în caz contrar, în situaţia unui control soldat cu imposibilitatea dovedirii plăţii acestei taxe, titularul ar putea fi obligat să plătească încă o dată pentru traseul parcurs.
Limitele de viteză admise: 130 km/h pe autostradă; 110 km/h pe drumurile naţionale; 90 km/h pe celelalte drumuri inter-urbane; 50 km/h in interiorul localităţilor; 80 km/h pe bulevardul periferic al Parisului.
Sursa informațiilor din acest articol: Ambasada României în Franța