Guvernul spaniol vrea să introducă stare de alertă până în luna mai și să restricționeze circulația pe timp de noapte
Consiliul de Miniștri din Spania a aprobat astăzi, 25 octombrie 2020, decretul care va introduce o nouă stare de alertă în Spania, cu excepția Insulelor Canare, pentru următoarele șase luni și jumătate, cu scopul de a încetini răspândirea coronavirusului, informează publicația spaniolă Las Provincias. Decretul prevede, de asemenea, și interzicerea circulației între orele 23:00 și 6:00, la fel cum a procedat deja Italia sau Franța, dar orarul va putea fi modificat de comunitățile autonome, adăugând sau scăzând câte o oră.
De asemenea, din cele relatate de Ambasada României în Spania pe pagina oficială de Facebook reiese că „guvernul spaniol decretează stare de urgență pe întreg teritoriul Spaniei pentru următoarele 15 zile, cu intenția prelungirii acesteia pentru următoarele 6 luni”.
„Lupta va fi dură, dar prin disciplină socială, rezistență, unitate și credința în victorie vom reuși din nou”, a declarat prim-ministrul, Pedro Sánchez.
Șeful executivului a precizat că starea de alertă va dura până pe data de 9 mai, iar ministrul Sănătății, Salvador Illa, se va prezenta la fiecare 15 zile în fața Camerei Deputaților pentru a raporta situația actualizată. Sánchez a declarat că această măsură va fi dezbătută în cursul săptămânii viitoare în Congres și speră în sprijinul majorității parlamentare pentru a implementa-o.
Această nouă stare de alarmă va avea, totuși, „caracteristici foarte specifice, care o diferențiază clar de cea pe care am avut-o în martie și aprilie”, a spus președintele, care a confirmat că autoritățile delegate de la bun început vor fi președinții regionali și că organul de cooperare și co-guvernare va fi Consiliul Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate.
Sánchez a explicat că guvernele regionale vor putea decide și aproba, fără autorizație judiciară, închiderile perimetrice ale cartierelor, orașelor sau întregii comunități, limitând în acest caz călătoriile între diferite comunități autonome. De asemenea, aceștia pot limita permanența persoanelor în spațiile publice sau private la un număr maxim de șase persoane, cu excepția celor care locuiesc împreună.
„Situația pe care o trăim este extremă”, a mai adăugat Sanchez..