sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Chiar și pe timp de pandemie românii din străinătate au trimis mai mulți bani în țară decât investitorii străini

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 11 noiembrie 2020 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

«Huliţi pentru că „au adus covidul în ţară“, detestaţi pentru că nu-şi plătesc taxele aici, dar „votează cu Iohannis“, ridiculizaţi pentru că se vând ca „sclavi“ pe moşiile de sparanghel ale altora, românii care lucrează în străinătate au fost, în primele opt luni din an (ultimele date), cei mai mari investitori „străini“ în România, cu sume duble faţă de cele aduse de investitorii străini.»

Afirmația de mai sus aparține jurnalistului Iulian Anghel de la Ziarul Financiar, publicație care a preluat de la Banca Națională a României datele referitoare la banii intrați în țară în primele 8 luni ale acestui an și le-au prelucrat pentru a afla de unde vin aceștia. Conform acestor date, românii din străinătate nu numai că au trimis în țară, în primele luni din 2020, o sumă dublă față de investitorii străini ai României, dar de 10 ani trimit fără oprire mai mulți bani decât aceștia.

- Continuarea după publicitate -

„În ultimii zece ani, românii din stră­inătate au trimis acasă 37,3 mld. euro, față de 34,5 mld. eu­ro, cât au în­semnat sol­dul inves­tiţiilor stră­ine, potrivit da­telor BNR, prelu­crate de ZF”, mai scrie sursa citată într-un alt articol.

Suma totală trimisă de românii din diaspora în țară de la 1 ianuarie 2020 și până la 31 august 2020 a atins un total de 2,3 miliarde de euro, în timp ce investițiile străine directe nu s-au ridicat peste 1,4 miliarde de euro. Datorită acestor bani, mai precizează Iulian Anghel, leul nu s-a depreciat în mod semnificativ în fața monezii Euro (doar 2% de la începutul anu­lui până la final de octombrie), iar defi­citul de cont curent rămâne finanțabil.

„De asemenea, de la aderarea Ro­mâ­niei la UE, la 1 ia­nuarie 2007, ro­mâ­nii care au avut li­bertatea de a că­lă­tori și de a lucra în afara tarii au trimis acasă (până în au­gust curent) 56,8 mld. euro. Sumele nete pri­mite de România de la UE (sume pri­mite minus contribuția României la bu­getul comunitar) au fost, în aceeași perioadă de timp, de  39,6 mld. euro”, mai informează Ziarul Financiar.