Român mort după 3 ani de când aștepta un transplant de plămâni: „În străinătate se pune accent pe VIAȚĂ, la noi Dumnezeu cu mila!”
Ionuţ Anghel avea 33 de ani şi era IT-ist la Primăria Mărăşeşti. El suferea de Diskinezie Ciliară Primară, diagnostic pus acum câţiva ani în Austria. Tânărul era căsătorit şi avea un băieţel de 2 ani şi 9 luni. S-a luptat cu boala până în ultima clipă, sperând că statul român îl va ajuta să efectueze un transplant de plămâni care să-i ofere şansa de a-şi creşte copilul. Acum un an, Ionuţ primise vestea că a fost inclus pe lista naţională de transplant, dar azi a murit fără ca transplantul să se întâmple.
Duminică, Ionuț Anghel scria pe pagina de Facebook, făcând o comparație între sistemul sanitar din România și cel din străinătate:
„Ce țară… Trăim într-o țară în care dacă o singură persoană are o boală ce are nevoie de tratament sau transplant (în cazul meu), în afara țării, nu reușește mare lucru… Se lovește de tot ce ține SISTEM MEDICAL ROMÂNESC și de toate prostiile birocratice (care în afară se rezolvă imediat, la noi durează cu săptămânile) și de oamenii din sistem care fug de responsabilitate”, scria Ionuț Anghel.
„Eu mă lupt pentru fiecare zi și noapte de noapte în speranța că va exista și un „mâine” și am afirmat asta în mai multe rânduri însă „cei de sus” au dat din cap în sens afirmativ că am nevoie de ajutor și cam atât… nimic concret! Când văd ce-mi spun cei care s-au tratat în afară, că acolo se poartă cu tine ca și cum ai fi de-al lor… Doar când auzi „ca și cu un OM” de-al lor sau nu, pentru mine nu a mai contat. Deci se pune prețul pe Viață, te ajută, nu te lasă să ajungi în ultima faza ca să-ți mute, mai apoi, un dosar de colo-colo”, afirma tânărul.
El menționează tragedia de la Piatra Neamț: De ce e nevoie de astfel de tragedii ca să se tragă mereu câte un semnal de alarmă în acest Sistem?
„Am observat cât de operativi au fost în cazul medicului erou care a fost mutat în Belgia. Jos pălăria. Deci se poate că să fim și operativi în timp util… Se poate dacă se vrea! Pentru restul bolnavilor care au nevoie, în cazul meu, de tratamente sau transplant în afară, de ce nu se reușește nimic? De ce nu putem fi mereu la fel de operativi și să punem accent pe VIAȚĂ? E nevoie să „dispărem” ca să punem capăt problemei și să nu mai stresăm pe nimeni? Încet încet, o să rămânem și fără bani de medicamente și terapii și atunci… Dumnezeu cu mila. Sper că cei cu putere de decizie să realizeze că noi murim, la propriu, pe zi ce trece, chiar dacă nimeni nu înțelege asta. De ce e nevoie de astfel de tragedii ca să se tragă mereu câte un semnal de alarmă în acest Sistem? De câte semnale de alarmă e nevoie? Deja începem să le numărăm la două mâini”, a mai scris Ionuț Anghel.