Cu „deal” sau „no deal”, Brexitul aduce schimbări majore pentru românii stabiliți în Marea Britanie
În ianuarie 2014, cetățenii români au primit drepturi depline de muncă în Marea Britanie. Nu după mult timp, în iunie 2016, odată cu referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, aceste drepturi au intrat din nou sub amenințarea restricțiilor. Românii stabiliți deja în Marea Britanie mai au timp până pe data de 30 iunie 2021 pentru a se asigura că vor putea locui și munci legal în Marea Britanie după Brexit. Iar dacă până la acea dată nu se vor înregistra prin noul sistem de imigrație, EU Settlement Scheme, începând cu 1 iulie 2021 vor deveni pur și simplu imigranți ilegali, indiferent de cât timp sunt stabiliți în Regat, fie o zi sau 30 de ani.
Marea majoritate a drepturilor imigranților stabiliți în UK sunt deja reglementate prin noi legi aprobate de Parlamentul britanic în ultimii ani, prin ceea ce se numește „The New Immigration Bill” (Noua Lege a Imigrației). Așadar, semnarea unui acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană va influența în puțină măsură situația românilor care deja locuiesc aici.
Ce este important să știm?
După referendumul din iunie 2016 guvernul britanic a dat asigurări cetățenilor europeni stabiliți în Regat că își vor putea continua viața aici după Brexit. Deși inițial s-a promis că drepturile noastre vor fi garantate automat, guvernul și-a schimbat poziția și a creat un nou sistem de imigrație numit „EU Settlement Scheme” (pe scurt EUSS). Noul sistem a intrat în vigoare la data de 1 martie 2019. Regulile noi obligă toți cetățenii europeni și membrii de familie ai acestora, stabiliți deja în UK, să se înregistreze pentru a putea să locuiască legal aici după Brexit. Și, când spun toți cetățenii Europeni stabiliți aici, mă refer atât la cei care sunt în Marea Britanie de 50-60 de ani, au muncit și s-au pensionat aici, cât și la cei care au venit în UK în urmă cu o lună, 5 luni sau 10 ani și inclusiv la copiii care s-au născut aici. Toți sunt obligați să se înregistreze prin noul sistem EUSS.
Există, însă, și excepții: dacă ai deja cetățenie britanică, nu e nevoie să te înregistrezi. De asemenea, dacă ai deja ceea ce se numește „Indefinite Leave to Remain” (adică drept de ședere nelimitat) nu ești obligat să te înregistrezi. De obicei, românii care au Indefinite Leave to Remain sunt cei care au venit aici în perioada comunismului sau în anii 90 și au solicitat azil în momentul în care au pășit pe pământ britanic. În rest, repet, toți trebuie să depuneți cererea de înregistrare prin EUSS: pensionari, tineri și copii, chiar dacă aveți Rezidență Permanentă (Permanent Residence). Informații complete despre „EU Settlement Scheme” sunt disponibile, în limba română, pe pagina de internet a guvernului britanic, aici.
Ce opțiuni sunt disponibile?
Pentru cei care locuiesc în UK de mai mult de 5 ani există varianta de a aplica pentru statutul de imigrant numit Settled Status (tradus ca și Statutul de Stabilit). Cei care cer și primesc Statutul de Stabilit vor avea drepturi depline de a trăi, munci, studia și de a folosi servicii de sănătate în Maria Britanie pentru tot restul vieții. De asemenea, acest statut garantează accesul la sistemul de ajutoare sociale. Statutul de Stabilit poate fi anulat dacă o persoană care îl deține pleacă din UK pentru o perioadă mai mare de 5 ani sau dacă comite infracțiuni (în funcție de gravitate).
Cei care locuiesc în Marea Britanie de mai puțin de 5 ani, în schimb, pot să depună cerere pentru a primi statutul de imigrant numit „Pre-Settled Status” (adică Statutul de Pre-Stabilit). Acest statut garantează drepturi în UK pentru o perioada de 5 ani. În acești 5 ani, cei cu Statut de Pre-Stabilit vor avea posibilitatea de a depune o nouă cerere pentru a solicita Statutul de Stabilit, adică cel definitiv, imediat după ce vor împlini 5 ani de când locuiesc în UK. Statutul de Pre-Stabilit se pierde atunci când persoana lipsește din UK mai mult de 2 ani sau când comite infracțiuni (în funcție de gravitate).
Atenție la copii!
După cum am menționat mai sus, și copii trebuie să fie înregistrați prin EU Settlement Scheme. Chiar și unii dintre cei care s-au născut în UK. În acest caz sunt considerați copii toți cei cu vârsta sub 21 de ani. Aceștia trebuie să depună cereri separate, dar au posibilitatea de a-și conecta cererea lor cu cea a unuia dintre părinți. Astfel copilul va primi automat același statut ca și părintele, indiferent de cât timp are de când locuiește în UK.
Foarte important de știut: dacă copilul tău este născut pe pământ britanic, după ce tu ai primit Rezidență Permanentă sau Statutul de Stabilit, copilul tău are dreptul la cetățenie britanică prinnaștere. De exemplu, dacă ai venit în UK în mai 2014 și primit Statutul de Stabilit prin EUSS in iunie 2019, iar copilul tău s-a născut după iunie 2019, atunci acesta are dreptul la cetățenie britanică prin naștere. Mai multe informații despre cetățenia britanică la copii sunt disponibile (în limba engleză) aici.
Cât timp mai aveți la dispoziție?
Toți cetățenii europeni stabiliți în UK până la data de 31 decembrie 2020 au dreptul să depună cererea de înregistrare prin EUSS până la data de 30 iunie 2021. Pentru toți cei care se află în această situație nu se va schimba nimic până la acea dată. Vor putea să muncească sau să călătorească la fel ca și până acum. De asemenea, vor putea să folosească buletinul sau cartea de identitate la fel ca în prezent. De la 1 iulie 2021, în schimb, vor fi aplicate reguli noi, iar din noiembrie 2021 nu vom mai putea folosi buletinul sau cartea de identitate pentru a intra în UK.
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă înregistra prin EUSS puteți apela la diverse primării sau asociații care oferă ajutor gratuit. Puteți găsi cel mai apropiat birou de lângă voi folosind pagina de internet a guvernului disponibilă aici. Va fi de ajuns sa introduceți codul poștal, iar sistemul va căuta cele mai apropriate organizații care vă pot ajuta gratuit.