Români în Marea Britanie: Permisul de conducere, asigurarea auto și reguli privind circulația după 1 ianuarie 2021
Condițiile de călătorie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-au schimbat începând cu 1 ianuarie 2021. Ministerul Afacerilor Externe din România pune la dispoziția cetățenilor o serie de informații despre noile reglementări. Iată ce trebuie să știe despre permisul de conducere și asigurarea auto cetățenii români care vor veni în UK ca turiști sau în vizită la prieteni sau familie:
Permisul de conducere
Folosirea și preschimbarea permiselor românești și britanice va fi posibilă și după data de 31 decembrie 2020, având în vedere că ambele țări (RO/UK) sunt semnatare ale Convenției de la Viena 1968 privind traficul rutier.
Autoritățile din Regatul Unit nu solicită obținerea unui permis internațional de conducere pentru deținătorii de permise românești, care se deplasează în scop turistic în această țară.
Cetățenii români care călătoresc spre România în baza unui permis britanic, vor trebui să se intereseze punctual cu privire la condițiile de utilizare în calitate turistică a permisului britanic prin statele tranzitate, până la intrarea în România, unele state solicitând de la 1 ianuarie 2021 prezentarea unui permis auto internațional. Mai multe informații la: www.gov.uk/driving-abroad/international-driving-permit).
Asigurarea auto
Asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul Regatului Unit. Începând cu data de 1 ianuarie 2021 este necesară prezentarea dovezii asigurării. Recomandăm contactarea asiguratorului dvs. înainte de călătoria în Regatul Unit, pentru a vă asigura că dețineți documentele necesare.
Circulația auto
Circulația se desfășoară pe partea stângă a drumului în Regatul Unit. Vehiculele înmatriculate în afara Regatului Unit sunt supuse acelorași reguli de circulație rutieră ca și vehiculele înmatriculate în Regatul Unit. Abaterea de la regimul circulației rutiere se poate sancționa cu amenzi de până la 2500 de lire sterline. Totodată, se poate solicita contravenienților plata amenzii pe loc. În situația în care șoferii străini nu pot plăti amenzile sau în cazul în care autovehiculele prezintă defecțiuni, poliția poate lua măsura imobilizării autovehiculelor până la plata amenzii sau remedierea defecțiunii. Măsura poate fi aplicată și de către inspectori ai „Driver and Vehicle Standards Agency” (DVSA – instituție omoloagă RAR), iar în cazul în care șoferii străini se află în imposibilitatea de a plăti amenda, inspectorii DVSA pot imobiliza autovehiculul până la plata amenzii.
În zona centrală a Londrei (marcată în trafic cu C roșu pe fond alb) accesul autovehiculelor în zilele lucrătoare, între orele 7.00 și 18.00, este permis pe baza „taxei de aglomerație” (Congestion Charge), care se plătește electronic pentru un autovehicul determinat. Zona în care se aplică și modalitățile de plată sunt precizate pe site-ul Autorității de Transport din Londra (Transport for London), la adresa: www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging/.
Suplimentar, tot în zona centrală a Londrei (marcată cu ULEZ în cerc alb, pe fond verde), accesul vehiculelor între orele 7.00 și 22.00, zilnic, este permis pe baza unei taxe zilnice de 15 GBP dacă vehiculul dvs. nu îndeplinește standardele zonei cu emisii ultra scăzute (ULEZ). Zona în care se aplică și modalitățile de plată sunt precizate pe site-ul Autorității de Transport din Londra (Transport for London), la adresa: tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/congestion-charge-zone.
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă circulația pe banda rezervată autobuzelor, în intervalele orare precizate pe indicatoare.
Autovehiculele înmatriculate în România, pe a căror plăcuță de înmatriculare nu este afișat statul de înmatriculare, vor avea obligația de a afișa separat statul respectiv, în partea din spate a autovehiculului, atunci când circulă în Marea Britanie.