COVID-19 în Germania, Merkel: „Mai avem nevoie de 8-10 săptămâni de măsuri dure!“
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este foarte îngrijorată din cauza tulpinii de coronavirus identificată în Marea Britanie, care a suferit mutații!
„Dacă nu reușim să oprim acest virus din Marea Britanie, vom avea o incidență de 10 ori mai mare până la Paște“, a spus ea într-o ședință internă a grupului de lucru din cadrul fracțiunii CDU, după cum relatează publicația germană BILD. Ea a avertizat cu privire la o explozie dramatică a numărului de infecții, cauzate de noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, care a suferit mutații.
Apoi a urmat solicitarea drastică: „Mai avem nevoie de 8-10 săptămâni de măsuri dure!“
Izolare totală până aproape de sărbătorile pascale
Până în prezent, măsurile de prevenire a coronavirusului, care au început cu un „lockdown ușor“ în data de 2 noiembrie și au fost extinse până la mijlocul lunii decembrie, au devenit din nou un lockdown dur și au fost prelungite până la data de 31 ianuarie.
Cu toate acestea, atât cancelarul, cât și premierul bavarez Markus Söder, au subliniat în repetate rânduri că nu există nicio certitudine cu privire la relaxarea măsurilor la sfârșitul lunii ianuarie. Scopul măsurilor este acela de a reduce incidența (numărul de infecții noi la 100.000 de locuitori pe o perioadă de șapte zile) sub valoarea de 50. Abia atunci reprezentanții autorităților vor putea urmări din nou contactele persoanelor infectate, conform argumentelor aduse pentru justificarea acestei valori.
Söder a declarat marți, după o ședință de cabinet, că mutația înregistrată în cazul coronavirusului „ne îngrijorează cu adevărat“ și „trebuie gestionată cu multă seriozitate“. Răspândirea noii tulpini în Marea Britanie, Irlanda și, de asemenea, în Olanda este „îngrijorătoare“.
Avertismentul său a fost: „Este posibil ca regulile de prevenire a coronavirusului pe care le-am respectat până acum să nu fie suficiente “. Ulterior, Söder a anunțat obligativitatea purtării măștilor FFP2 pentru transportul în comun și pentru comerțul cu amănuntul în Bavaria.
Motivul îngrijorării este faptul că „probabilitatea“, ca virusul să se răspândească și în Germania ar fi, potrivit lui Söder, „deloc mică“. Aceasta „ar putea anula rapid toate eforturile ultimelor săptămâni“.
Școlile și grădinițele au fost „un factor real de accelerare a pandemiei“, a adăugat șeful guvernului din Bavaria.
Mutația periculoasă a coronavirusului înregistrată în Marea Britanie
Cea mai periculoasă mutație pare să fie în prezent B117, din Marea Britanie. Este cu peste 50 la sută mai contagioasă decât virusul original. În Marea Britanie, ratele de infectare au crescut odată cu răspândirea mutației B117.
Virusologul din Frankfurt, Dr. Martin Stürmer, a transmis un avertisment cu privire la noua versiune de coronavirus:
„Variantele B117 din Anglia și N501Y din Africa de Sud arată că și în Germania trebuie să examinăm mai multe secvențe genetice și să căutăm mutații! Acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, dar costă timp și bani.“
Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, dorește să prevină răspândirea mutațiilor virusului în Germania. Prin urmare, el intenționează să oblige laboratoarele de testare, prin ordonanță, să verifice mutațiile înregistrate în cazul fiecărui al zecelea test de coronavirus, prin analiza secvențelor de genom. Până acum, acest test suplimentar a fost efectuat doar o dată la aproximativ 900 de teste, mai precizează sursa citată.