vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Mărturia unui român plecat la muncă în UK și exploatat de o organizație criminală

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 15 februarie 2021 Etichete: , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Marian Costin (nume inventat pentru a ascunde identitatea sa adevărată) este un român în vârstă de 34 de ani care, în 2015, a luat calea străinătății pentru a-și crea un viitor mai bun. După ce a lucrat o perioadă într-un restaurant din Scoția, tânărul a fost convins să se mute la Londra pentru a lucra la o spălătorie de mașini și atunci a început coșmarul vieții sale.

Conaționalul nostru și-a relatat povestea prin intermediul publicației britanice Blackpool Gazette, pentru care a declarat că nu și-a imaginat niciodată că va ajunge într-o situație în care să se teamă pentru viața sa. După ce a început să lucreze la spălătoria de mașini din capitala Angliei, Marian a devenit victima unei organizații criminale care, pe lângă faptul că-l obliga să muncească 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, îl exploatau și pentru a crea identități false cu chipul său pe care le foloseau apoi pentru a deschide conturi bancare, probabil pentru a spăla bani prin ele.

- Continuarea după publicitate -

Au trecut săptămâni întregi până când tânărul de naționalitate română a găsit curajul să fugă din „închisoarea” în care era ținut, profitând de un moment de neatenție al infractorilor care-l sechestraseră și care, în acel moment, erau ocupați cu consumul substanțelor ilegale. Înainte de a fugi, însă, a luat cu el și câteva dovezi pentru a le arăta polițiștilor.

„Am luat câteva documente de identitate false din casă și am fugit la cea mai apropiată secție de poliție. Mi-era foarte frică să nu vină după mine și mi-era teamă că polițiștii nu mă vor crede. Când am ajuns la secția de poliție, era închisă. Am fost nevoit să merg la altă secție cât de repede am putut”, a povestit românul nostru.

„Am fugit înăuntru și am spus ‘Am nevoie de ajutor!’ în timp ce am aruncat pe biroul de la recepție colecția de documente de identitate false”, a mai spus Marian.

- Continuarea după publicitate -

Din fericire, polițiștii l-au crezut imediat și l-au redirecționat către NRM (National Referral Mechanism – o structură guvernamentală care se ocupă cu identificarea și ajutorarea victimelor sclaviei moderne). Tot polițiștii londonezi l-au pus în contact pe Marian și cu City Hearts, un ONG britanic care se ocupă cu susținerea victimelor din orice domeniu și care l-a ajutat pe românul nostru să scape definitiv de coșmarul din care tocmai evadase.

Phil Clayton, director de Dezvoltare la City Hearts, a declarat că identificarea rapidă a lui Marian ca fiind o victimă, și nu un infractor, a fost un element indispensabil pentru a-l putea ajuta să-și schimbe viața. Tânărul român a fost cazat într-o structură protejată și i-a fost acordat chiar și un venit mic prin intermediul NRM, până când a reușit să se reintegreze din nou în societate și să-și găsească un loc de muncă legal.

„City Hearts m-a ajutat foarte mult. Ajutându-mă să obțin documentele de identitate, să găsesc cazare și să fac cursuri de engleză, m-a făcut să mă simt mult mai sigur pe mine. După ce am plecat din structura protejată, am participat la sesiuni săptămânale cu ei unde jucam jocuri și făceam diferite activități. Acum mă simt fericit și în siguranță. Viața mea s-a schimbat complet”, a mărturisit Marian pentru sursa citată.

Românul de 34 de ani trăiește acum în Great Manchester cu partenera sa și spune că datorită acestul ONG – City Hearts – este un om diferit.