„Covrigăria Sfânt” din Spania. O brutărie în care se prepară cozonaci și covrigi românești
Doi cetățeni din Spania, de origine uruguaiană și argentiniană, Carolina Comas și Diego de Anna, au deschis recent o brutărie în cartierul Malasaña din Madrid, dar nu una oarecare, pentru că printre alte produse de panificație cei doi fac cozonaci și covrigi în stil neaoș românesc! „Ne-am îndrăgostit de aceste produse la Sibiu, unde am mers mai mulți ani la rând”, au declarat ei pentru publicația Traveler.es.
Carolina Comas și Diego de Anna, înainte de a înființa „La Covrigaria Sfant”, lucrau în domeniul publicității. „În fiecare an mergeam în România, într-un oraș numit Sibiu, la Astra Film Festival, cel mai vechi festival de documentare din Europa”, a mărturisit Carolina. „Este un frumos oraș medieval, la poalele Carpaților. După ce ne-am dus acolo câțiva ani de zile la rând, ne-am îndrăgostit de întreaga Românie, de Transilvania și cel mai tare de Sibiu.”
Acolo au descoperit brutăriile mici care vând cornuri și covrigi la geam. „Sunt câteva brutării mici acolo, care nu sunt altceva decât un gemuleț deschis spre stradă, în care practic clientul nu intră și care vând covrigi și alte tipuri de pâine și chifle. Am fost uimiți”, a afirmat Carolina care, împreună cu Diego au avut întotdeauna în minte să aducă acest tip de brutărie acasă, în Spania, dar nu au făcut niciodată pasul. Apoi a sosit luna martie 2020 și, odată cu aceasta, pandemia, în care nu au mai fost organizate evenimente, dar pentru cei doi spanioli a fost perioada în care și-au deschis propria covrigărie. Într-o singură zi au găsit locul, pe strada Espíritu Santo, în cartierul Malasaña și numai 15 zile mai târziu au înființat brutăria.
Covrigul este în centrul producției și se prepară atât în variantă dulce, cât și sărată. „Am încercat multe versiuni de rețete până când am găsit-o pe cea pe care o folosim astăzi. Spre deosebire de Germania, unde pretzelul se fierbe în apă clocotită înainte de coacere, în România se face cu bicarbonat de sodiu și așa îl preparăm și noi”, a spus Carolina.
Nu lipsesc brânzoaicele și nici cozonacul: „De obicei, este pregătit la petreceri din România, dar având în vedere succesul pe care îl are l-am inclus în oferta noastră. E un fel de panettone împletit și copt, care are în interior o cremă de cacao, nuci și stafide”, au explicat Carolina Comas și Diego de Anna. Cei doi, mai prepară cu ajutorul angajaților români, pâine și alte produse de patiserie, dar „covrigii au reprezentat un mod de a ne diferenția de alte brutării”, au afirmat ei.