Emigrarea va cauza mari probleme sistemului de pensii din România. Sfatul unui economist BNR
Economistul Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, sfătuiește viitorii pensionari să facă economii pentru a avea bani atunci când vârsta nu le va mai permite să lucreze. El avertizează că România va avea mari probleme în viitor cu finanțarea sistemului de pensii, din cauza natalității scăzute și a emigrării românilor care decid să plece din țară pentru a lucra în străinătate.
„Cred ca demografia este o mare problemă” – a declarat economistul român pentru Digi24, care este de părere că peste câțiva ani statul nu va mai avea bani de pensii. „Este o opinie personală, ca analist cred că demografia e o mare problemă când vine vorba de pensii, spre exemplu. Îmbătrânim, emigrăm, tinerii care ar trebui să intre în câmpul forței de muncă se duc în alte țări pentru a munci și asta crește ‘bulgărele’. Generațiile noastre vor avea o problemă mult mai mare pentru finanțarea pensiilor. Dacă nu economisim pentru a avea niște venituri la pensionare, cu cât facem bulgărele mai mare, cu atât vom avea o problemă mai mare în viitor. Se vede, datele INS arată foarte clar că România va ajunge la sub 14 milioane de locuitori.”
În același timp, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că formula de calcul a pensiilor va fi schimbată, noua metodă urmând să fie anunţată la începutul anului 2023. Turcan spune că se va urmări implementarea unui „sistem de bonificare” în calculul pensiilor pentru a stimula rămânerea oamenilor mai mult la locul de muncă.
„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunţăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de faţă mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România. De asemenea, intenţionăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulaţi să rămână mai mult la muncă. În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcţie de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate şi cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională”, a declarat seară Raluca Turcan.