Părinți români din Germania, susținuți de comunitățile din Roma și Londra după ce statul german le-a luat copiii
O poveste tragică se întâmplă în Germania, având ca protagoniști membrii unei familii de români. Ieri, la Roma și Londra, au avut loc simultan proteste în fața ambasadelor germane din Italia și Marea Britanie, în favoarea reunirii părinților cu cei șapte copii ce le-au fost luați.
„Mult prea credincioși”. Pe scurt, aceasta este motivația halucinantă care a fost oferită de către autoritățile germane celor doi părinți de cetățenie română, având reședința în orașul german Hanovra. Petru Furdui de 42 de ani și Camelia Furdui de 39 de ani sunt părinții a șapte copii (patru fete și trei băieți) cu vârste cuprinse între un an și două luni și 15 ani. Familia Furdui face parte din comunitatea evanghelică românească, informează publicația In Terris.
Conform declarației d-lui Dănuț Iacob, președintele comunității evanghelice române din Italia, pe data de 26 aprilie 2021, reprezentanții autorității germane pentru protecția copiilor, denumită Jungendamt, s-au prezentat la adresa familiei și le-au luat părinților români patru copii: Natalia (12 ani), Ruben (11 ani), Albert (10 ani) și Lea (1 an și 2 luni) fără a prezenta un motiv scris pentru acțiunea lor.
Aceștia au lăsat doar să se înțeleagă că este ceva legat de fiul lor cel mare, David, care era „nemulțumit de părinții săi”. Ei le-au spus părinților că ceilalți trei copii ai lor, David (15 ani), Estera (13 ani) și Naomi (14 ani) au fost deja luați de la școală.
Se estimează că în Germania, doar în anul 2020, 45.444 de copii și tineri au fost luați din familiile lor și dați în plasament, fiind gestionați de autoritatea Jugendamt.
„Părinții sunt descriși de către liderul Bisericii Evanghelice Neoprotestante, pe care aceștia o frecventează, dar și de către alți oameni care-i cunosc, drept părinți buni, muncitori, liniștiți și cu o situație financiară bună. Își iubesc copiii, au o casă cu grădină, precum și animale de companie atât de dragi copiilor. Îndepărtarea forțată a copiilor de părinți, fără a notifica autorităților române competente, aceștia fiind cetățeni români, este o încălcare a normelor stabilite de dreptul internațional”, a precizat Iacob Dănuț, președintele comunității evanghelice românești din Italia.
Chiar dacă nu este exprimat fățiș de autoritatea germană adevăratul motiv pentru care au fost luați copiii, motiv aflat deja în centrul mai multor controverse, acesta pare a fi apartenența copiilor la o biserică neoprotestantă, care promovează disciplina și un model conservator de familie, spre deosebire de liberalismul societății locale. Aceste prejudecăți împotriva familiei implică o încălcare a dreptului la libertate religioasă și a dreptului părinților de a-și educa copiii.
În plus, autoritatea germană Jungendamt a început să interacționeze prin psihologii săi cu fiul cel mare David (15 ani) care, fiind în perioada critică a adolescenței, și-a criticat părinții. Copiii luați din sânul familiei au fost, de asemenea, separați unul de celălalt, ceea ce implică încălcarea dreptului internațional în acest domeniu, ce susține că frații și surorile nu trebuie separați.
David, fiul cel mare al familiei Furdui, a fost încurajat în continuare de psihologi să facă rapoarte periodice cu privire la aspecte personale și private ale familiei, raportând chiar și declarații pe care băiatul nu a recunoscut că le-ar fi făcut.
Deja au trecut mai multe luni de durere și amărăciune pentru familia Furdui. Cei șapte copii luați de Jungendamt nu s-au mai întors acasă. Întâlnirile cu părinții au fost doar ocazionale. „Le este greu să accepte acest abuz grav impus asupra lor. În prezent, domnul și doamna Furdui au primit documente dar nu un plan de reîntregire a familiei prin protecția minorilor”, informează Dănuț Iacob.
Neputând rămâne indiferentă la o încălcare atât de gravă a drepturilor fundamentale ale persoanei și familiei, comunitatea evanghelică internațională din România a sesizat oficial guvernul german. În același sens, a fost deschisă și o pagină de Facebook:
https://www.facebook.com/sustinemfamiliafurdui
Sâmbătă, 6 noiembrie, după ce a solicitat o audiere fără răspuns la ambasada germană din Roma, o delegație română a procedat la un protest în stradă, chiar în fața clădirii ambasadei, în timp ce la Londra a avut loc un protest similar. Acestea nu vor fi singurele manifestări, dacă nu se va obține dreptate pentru familia Furdui. Comunitatea evanghelică internațională a solicitat proteste împotriva ambasadelor germane din mai multe țări ale lumii, din Australia până în Statele Unite, din Irlanda în Israel și, bineînțeles, în Germania.
De asemenea, senatorul PSD Titus Corlățean împreună cu deputatul PNL Ben Oni Ardelean depun eforturi considerabile pe plan diplomatic pentru reîntregirea familiei Furdui. Într-adevăr, acest caz este revoltător. Dar ne face să ne gândim mai profund la adevărul privind libertatea religioasă în Europa și la libertatea educației pentru familiile europene.